Hlavní obsah

Podmíněný trest pro mladíka, který chtěl krýt vraha dívky, je definitivní

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. To je definitivní trest pro 18letého Daniela Š. za neoznámení trestného činu. Mladík si loni v květnu nechal pro sebe informaci od kamaráda Daniela Miarka (18), který mu oznámil, že právě zavraždil bývalou spolužačku Terezu. Místo telefonátu na policii tehdy Miarkovi nabídl alibi a radil mu, jak z toho může vybruslit.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Daniel Miarko u soudu

Článek

Rozhodnutí plzeňského okresního soudu, který minulý týden bez veřejného projednání obžaloby vydal v případu Daniela Š. trestní příkaz, nabylo nyní právní moci. Státní zástupce ani odsouzený mladík se proti rozsudku neodvolali. Za přečin neoznámení trestného činu může soud uložit až tříleté vězení.

Za vraždu Terezy poslal minulý měsíc Krajský soud v Plzni Miarka do vězení na 18 let. Motivem jeho činu byla neopětovaná láska.

V den, kdy soud vynesl nad Miarkem rozsudek, napsal Daniel Š. na svůj facebookový profil: No Shame (Nestydím se). Oba mladíky totiž pojí velké přátelství. S hrůzným plánem se Miarko svěřil Danielu Š. už tři dny před vraždou.

Nestydím se, vzkázal mladík, který chtěl krýt vraha dívky. Dostal podmínku

Krimi

„Dan mi řekl, že zavraždí Terezu. Jak to chce provést, mi neřekl. Já na to reagoval, že je to kravina, že tím ublíží sobě a lidem okolo. Řekl jsem mu, aby to nechal být,“ vypověděl Daniel Š.

Psali si

Tři dny po rozhovoru mu přišla od Miarka zpráva na mobil: „Hotovo, Dane. Je mrtvá.“ Sám mladík přiznal, že věděl hned, o koho se jedná. Místo telefonátu na tísňovou linku nebo policii odepsal: „Chceš alibi?“ Později to policistům vysvětlil, že nechtěl Miarka udat, protože je jeho kamarád. „Nechtěl jsem, aby ho dostali. Chtěl jsem mu pomoct,“ uvedl Daniel Š. do policejního protokolu.

Nacpal jsem jí nůž do krku. Za vraždu spolužačky Terezy dostal mladík 18 let

Krimi

Komunikace obou mladíků bezprostředně po činu je děsivá. „Je ti jasný, že tohle někdo může číst. Musíme udělat nějaký kód. Vole, tohle není prdel. Měli bychom ty zprávy smazat, ať je nenajdou,“ psal Daniel Š. vrahovi.

Foto: Simona Nálepková - Simona Photo Praha

Tereza milovala zvířata…

Od něj se dozvěděl, že je schovaný, ale má v úmyslu se nechat chytit policií. „Nechal jsem tam důkazy. Stejně stihla napsat, že jsem u ní,“ odpověděl Miarko.

„Nechají tě shnít v base. Můžeš to popřít, no tak, Dane. Copak chceš celý zbytek života žít v base? Můžeš utéct do zahraničí, seš dospělej. Můžeš to zahrát na duševní poruchu,“ reagoval Daniel Š.

Lhostejnost k životu

V reakci na odsouzení Daniela Š. hledal otec zavražděné dívky jen těžko slova. „Měl několik dní na to, aby zvážil, jak s informací o chystané vraždě mé dcery naloží. Stačilo, aby kontaktoval někoho z členů rodiny vraha, se kterými byl v blízkém kontaktu. Věděl, jak špatně nese Miarko odmítnutí Terezy a že kvůli tomu snědl jed na krysy a skončil na psychiatrii. Mohl tak zachránit jeden lidský život a ovlivnit mnoho osudů dalších lidí. To by pak byla skutečná a opravdová pomoc svému kamarádovi,“ uvedl otec dívky.

Lhostejnost a zároveň pohrdání lidským životem ze strany Daniela Š. nedokáže otec mrtvé dívky pochopit. „Otázkou je, zda podmíněný trest stačí k tomu, aby porozuměl významu lidského života. Jestli by spíš nebylo namístě odsoudit takového člověka k obecně prospěšným pracím v nějakém zdravotnickém zařízení, kde by musel pečovat o vážně nemocné lidi a uvědomil si přitom hodnotu lidského života. Protože zatím pouze na svém facebookovém profilu rozšířil původní ,nestydím se‘ o ,stále se nestydím‘,“ uzavřel muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám