Hlavní obsah

Podle Novy chtěla vydání zatykače na Pitra rozvědka

Soudce Petr Novák přiznal v úterý televizi Nova , že zatykač na podnikatele Tomáše Pitra vydal na základě dodnes nepotvrzených informací od civilní rozvědky. Současně rozvědku obvinil, že se pokoušela v tomto případě ovlivňovat nezávislost justice. Rozhodl se proto podat trestní oznámení.

Článek

"Jednalo se o informaci bezpečnostní složky, u níž není zrovna tedy obvyklé, že by se obracela do řad justice... Cítil jsem se být zahnán do kouta... Proč mě oslovili, naprosto nechápu," řekl Nově soudce. Podle Nováka ho lidé z Útvaru pro zahraniční styky a informace dvakrát navštívili a přesvědčovali, aby vydal na Pitra zatykač. Na stůl podle Novy dostal dopis podepsaný šéfem civilní rozvědky. V něm byly informace, že Pitr opustí na začátku roku republiku a už se nevrátí.

Tajná služba prý soudci sdělila, že pro tato tvrzení má konkrétní důkazy, jenže dosud je nedostal. Stejně tak mu není jasné, jak se informace o zatykači dostala do médií. "Tím, že unikla ta informace, bylo způsobeno, že pan Pitr byl varován," uvedl soudce. Na otázku, zda se domnívá, že informace unikla z policejních orgánů, odpověděl: "Nedovedu si to představit jinak."

Stíhaný Pitr již dříve v médiích tvrdil, že se o něj civilní rozvědka zajímá. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce Pitr hned po návratu ze zahraničí naznačil, že zpravodajská hra může souviset s privatizací Unipetrolu, při které se civilní rozvědka podle něj postarala o vyřazení několika vážných zájemců. V aféře spjaté s privatizací jedné z největších tuzemských firem figuruje i Pitrovo jméno.

Bublan Nově potvrdil, že o jednání lidí z tajné služby ví. "Ten úřad může dát informace té instituci, která ji potřebuje," řekl Nově. Postup rozvědky ovšem kritizoval stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer. "Na mě to dělá dojem práce jedné zpravodajské služby na základě jasně definované politické objednávky," řekl. Podle člena branně bezpečnostního výboru sněmovny Radima Turka (ČSSD) je to "skandální a znevěrohodňuje to celý bezpečnostní systém země".

Podobný postup tajných služeb se odehrál na městském soudu poprvé, a proto soudce o všem ihned informoval ministra spravedlnosti. " Příslušný soudce při posuzování neporušil trestní řád," uvedl mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Reklama

Související témata:

Související články

Právníci doporučili Pitrovi návrat do ČR

Právníci podnikatele Tomáše Pitra v sobotu po odpoledním jednání a hodnocení situace, která vznikla vydáním mezinárodního zatykače pražským městským soudem,...

Výběr článků

Načítám