Hlavní obsah

Podezřelým krachem CK Tomi Tour se bude zabývat policie

Právo, Novinky, Radka Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pátečním krachem cestovní kanceláře Tomi Tour se bude od pondělí zabývat policie. Prověřovat bude jak chování delegátů vůči klientům v cizině, tak i to, že cestovka do poslední chvíle prodávala lidem zájezdy.

Foto: Katařina Šulová, ČTK

Vývěsní štít kanceláře Tomi Tour

Článek

Právu to v neděli potvrdila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká i ministr vnitra Martin Pecina. „Volal jsem panu policejnímu prezidentovi, který mě ujistil, že policie se tímto už od víkendu zabývá. Z mnoha různých míst chodí trestní oznámení. Bude se prověřovat, jestli nedošlo ze strany majitelů cestovky k nějakému podvodu,“ uvedl ministr.

Hlavní reprezentant cestovky Václav Fischer totiž jen pár dnů před bankrotem ujišťoval veřejnost, že se nemusí ničeho obávat a že informace o zadluženosti společnosti jsou nepravdivé. Ve skutečnosti se prý s problémy potýkala déle než rok.

„Myslím si, že už nastal čas, aby se s takovými věcmi v Česku skoncovalo. Není možné, aby společnost v době, kdy už dlouhodobě neplatí, vybírala peníze od lidí. To je v civilizovaných zemích jednání, za které se chodí do kriminálu,“ podotkl Pecina.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina v ČT.

„Je to samozřejmě otázka státních zástupců a soudců, ale já věřím, že policie shromáždí a připraví pro státního zástupce dostatek materiálů tak, aby mohl kvalifikovaně rozhodnout a předat tu věc soudu,“ dodal ministr.

Vyšetřování je na začátku

V tuto chvíli má případ na starosti kriminální policie. „Nejprve musíme posoudit, jestli k nějakému trestnému činu došlo, pak bychom to předali místně příslušnému policejnímu oddělení, tedy pravděpodobně na pražskou policejní správu,“ vysvětlila Kopecká.

Postižení klienti mohou podat trestní oznámení kdekoli, tedy třeba v místě svého bydliště.

Novinkám se v sobotu rovněž ozval muž, který popsal nevhodné vybírání poplatků jednou z delegátek kanceláře při cestě z Turecka. Podle něj na místě musela zůstat jedna rodina, která neměla 30 euro v hotovosti pro každého svého člena. [celá zpráva]

Tomi Tour

Společnost Tomi Tour vlastní ze dvou třetin sedmačtyřicetiletý podnikatel Lubomír Popelář, třetinu vlastní berlínská TOMI TOUR, Gmb. Patří mezi deset největších tuzemských cestovních kanceláří. Loni jejích služeb využilo asi 50 000 lidí.

Reklamní tváří cestovní kanceláře byl známý podnikatel v cestovním ruchu a bývalý senátor Václav Fischer, který je podle dostupných informací i marketingovým ředitelem společnosti.

Společnost byla v srpnu 2001 zapsána do obchodního rejstříku jako INSPIRITUAL, s. r. o.; v roce 2003 krátce fungovala jako Cestovní agentura TOMI, s. r. o., v listopadu téhož roku se přejmenovala na TOMI TOUR, s. r. o. Základní kapitál činí 210 000 korun. Od listopadu 2008 sídlí v Praze, do té doby měla sídlo v Brně.

Slovenská pojišťovna Union, která zajišťuje návrat turistů Tomi Tour ze zahraničí, uvedla, že od pátku do neděle přicestovala více než polovina z 3253 klientů zkrachovalé kanceláře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám