Hlavní obsah

Pochybnosti o zásahu policie v Brodě: Na místě se vystřídalo za hodinu pět velitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherský Brod

Do médií se dostaly další detaily zásahu policistů proti Zdeňku Kovářovi, který před dvěma týdny v Uherském Brodě zastřelil osm lidí a následně sebe. Podle zjištění týdeníku Respekt se do zákroku zásahové jednotky na místě vystřídalo pět velitelů. K restauraci Družba navíc téměř ihned dorazila pohotovostní jednotka i s potřebným vybavením, přesto nakonec nezasáhla.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policie okolí restaurace uzavřela. Archivní foto.

Článek

Jak již byla veřejnosti mnohokrát informována, do restaurace dorazila za devět minut po ohlášení první hlídka policistů, po které Kovář začal střílet. Hlídka se stáhla a přivolala posily.

Podle Respektu dorazila deset minut po nich plně vybavená pohotovostní jednotka, která s instruktorem nedaleko cvičila. Ten rozhodl, že jeho jednotka zasáhne. Než však tak stačila učinit, přijel policejní velitel z Uherského Hradiště a vydal rozkaz počkat na zásahovou jednotku.

Střelba v Uherském BroděVideo: Česká televize ČT24

O patnáct minut později dorazil k Družbě operační důstojník ze Zlína, který jako vyšší šarže převzal velení. Vydrželo mu ale pouhých deset minut, než se objevil krajský ředitel Jaromír Tkadleček. Od té chvíle velel nad celou akcí on.

Čekali na zásahovku

Jak týdeník připomíná, nikdo si v tu chvíli nebyl jistý, zda zranění hosté jsou zranění nebo mrtví, jelikož hlídka, která v hospodě byla, je popsala jako různé sedící a ležící.

U Družby se tudíž během asi 40 minut vystřídalo pět velitelů včetně první hlídky, která byla na místě. Platil ovšem nadále rozkaz počkat na zásahovou jednotku, jež přijela za necelou hodinu z Brna.

Na lince měli policisté také manžela asistentky starosty, který je informoval o dění. Jestli ale věděl, že jsou hosté mrtví, není jasné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž, který přečkal střelbu na toaletě, popisuje události v restauraciVideo: Reuters

Policie na případ uvalila informační embargo s tím, že další informace poskytne až po vyšetřování pravděpodobně na konci března.

Střelec vnikl do restaurace Družba v úterý 24. února kolem 12.30 hod a zastřelil sedm mužů a jednu ženu. Pak zavolal do TV Prima, aby na svůj čin upozornil, a o několik desítek minut později se zastřelil. Terčem útoku se stala také účetní, která utrpěla těžké zranění.

Jediný, kdo střelbu přežil bez zranění, byl host restaurace, který se skoro na dvě hodiny ukryl na WC. Zachránilo se také osm lidí, kteří utekli zadním vchodem.

Policie v restauraci Družba našla revolver Alfa vzor 820 a samonabíjecí pistoli CZ 75B. Zbraně patřily útočníkovi, obě měl legálně. Zbrojní průkaz měl střelec platný do dubna 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám