Hlavní obsah

Počet odhalených pěstíren konopí je alarmující, tvrdí detektivové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté za necelých pět měsíců letošního roku odhalili 61 takzvaných hydroponních pěstíren konopí. Podle detektivů Národní protidrogové centrály (NPC) jde o alarmující situaci. Za celý loňský rok bylo totiž zjištěno 34 pěstíren, tedy zhruba o polovinu méně. Drtivou většinu letos odhalených pěstíren provozovali podle NPC Vietnamci.

Článek

V objevených pěstírnách policisté podle šéfa NPC Jiřího Komorouse zajistili tisíce rostlin konopí, desítky kilogramů marihuany a stovky částí technického vybavení, které jsou nutné k nelegálnímu pěstování.

"Droga produkovaná v těchto pěstírnách obsahuje vysoké procento účinné látky THC, které se pohybuje v rozmezí 18 až 20 procent," uvedl Komorous. Marihuana, která se v Česku pěstuje běžným způsobem na polích a v květináčích, podle něho obsahuje pět až osm procent THC.

Droga, kterou pěstírny produkovaly, byla podle Komorouse určena pro český i zahraniční trh.

"V souvislosti s odhalenými pěstírnami pokračuje trend, na který NPC upozornila již ve své výroční zprávě za rok 2007, a to, že nelegální pěstírny jsou kromě občanů České republiky významně organizovány vietnamskými zločineckými seskupeními," uvedl Komorous.

Z 61 letos zjištěných pěstíren jich podle něho Vietnamci provozovali 53. "Jen pro porovnání: za celý rok 2007 bylo na území ČR celkem zajištěno 34 pěstíren a z toho čtyři byly organizovány vietnamskými pachateli," dodal šéf NPC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám