Hlavní obsah

Počet obviněných kvůli zmanipulovaným zakázkám Frýdku-Místku stoupá

Právo, plk
Frýdek Místek

Už 14 lidí obvinili kriminalisté v kauze 11 zmanipulovaných zakázek magistrátu ve Frýdku-Místku. Mezi stíhané například přibyl právník, který externě pracoval pro město. Všichni obvinění jsou vyšetřováni na svobodě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Stíháno je 12 fyzických a dvě právnické osoby,“ potvrdil dozorující státní zástupce Ladislav Hradil s tím, že objem zmanipulovaných zakázek přesahuje 6,2 miliónu korun.

„Nejnověji byl obviněn právník externě pracující pro město, jednatel firmy, pro kterou měla být zadávací dokumentace přizpůsobena a zaměstnanec soukromé firmy. Navíc u jednoho úředníka města bylo stíhání rozšířeno o jednu zakázku. Dva z nově obviněných jsou stíháni jako členové organizované skupiny,“ vysvětlil Právu státní zástupce a dodal, že všichni tři nově stíhaní si proti obvinění podali stížnost. „Vyšetřování není ukončeno, probíhá dále,“ dodal.

Podle informací Práva by obviněným právníkem, který spolupracuje s městem, měl být frýdecko-místecký advokát Milan Pavelec. Mluvčí magistrátu Jana Matějíková sdělila, že Frýdek-Místek má uzavřenou smlouvu o poskytování právní pomoci s Lubomírem Poláchem, a to od roku 2004.

Stíhaný je náměstek primátora i ředitel MP

„V rámci této smlouvy je uvedeno, že při výkonu právní pomoci je oprávněn dát se zastoupit jiným advokátem. Milan Pavelec vykonává pro město některé právní služby na základě plné moci od Lubomíra Polácha, nemá však s magistrátem uzavřen žádný smluvní vztah,“ upozornila.

Všech 14 osob obviněných v kauze zmanipulovaných zakázek města stíhají kriminalisté z trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Několik lidí čelí i obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Jedná se o náměstka primátora Dalibora Hrabce (dříve VV, nyní Nestraníci), ředitele Městské policie Milana Sněhotu a dva vedoucí odborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám