Hlavní obsah

Po zuby ozbrojení těžkooděnci prohledávali Valdice, našli nože a mobily

Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek, Jiří Forman
Valdice
Aktualizováno

Během noční razie ve věznici ve Valdicích našla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a vězeňská služba mobilní telefony a nože, oznámila v pátek ráno mluvčí GIBS Radka Sandorová. Podle informací Novinek hledala inspekce také střelné zbraně. Akce, na které se podílela i zásahová jednotka, byla podle ní úspěšná a bezpečnostní riziko se nepotvrdilo.

Při razii ve Valdicích našla policie u vězňů nože a mobilyVideo: GIBS, Novinky

 
Článek

„Během akce bylo současně nalezeno několik zakázaných předmětů, včetně komunikačních prostředků a bodných zbraní,“ sdělila Novinkám Sandorová.

Důvodem zákroku bylo podezření, že na aktivitách představujících bezpečnostní riziko se podílejí i členové vězeňské služby. Podezření se podle Sandorové nepotvrdilo, uvedla nicméně, že do budoucna bude GIBS v těchto raziích pokračovat.

Speciální akce, která se odehrála v noci na čtvrtek, se zúčastnily desítky příslušníků inspekce, stovky příslušníků vězeňské služby a také zásahová jednotka. Celá akce trvala od půlnoci do sedmi hodin ráno, na místo příslušníky dopravily tři autobusy.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Nalezený nůž

„Na základě operativních informací získaných specializovaným pracovištěm GIBS bylo neprodleně přikročeno ke společné operaci, jejímž cílem byla eliminace závažného bezpečnostního rizika v prostorách Věznice Valdice,“ řekla Novinkám Sandorová.

Pátralo se i po střelných zbraních

Podle informací Novinek razie probíhala v méně hlídaných blocích A a B. Inspekce hledala také střelné zbraně. „Z taktických důvodů se k těmto informacím nebudu vyjadřovat,“ konstatovala mluvčí.

O tom, že zátah byl neobvyklý, svědčí také to, že příslušníci jednotky zasahovali uvnitř se střelnými zbraněmi, což se v jiných případech nedělá.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Nalezené mobilní telefony u vězňů

Zásah byl proveden v několika předem vytipovaných prostorách věznice, které zásahová jednotka obsadila během několika okamžiků. Bezpečnostní riziko se podle inspekce nepotvrdilo a akce byla označena jako úspěšná.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Místo, ve kterém byly nalezeny zabavené věci

Valdice patří k nejtěžším typům věznic v Česku a s kapacitou přes tisíc míst patří k největším z takových zařízení. Míří tam muži s delšími tresty, recidivisté a jinak nebezpeční odsouzení. Je to jedna ze šesti věznic, kde jsou doživotně odsouzení. V současnosti si tam odpykává trest 1158 vězňů, z toho je 19 odsouzených na doživotí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám