Hlavní obsah

Po vánočním večírku srazil manželský pár a ujel, dostal podmínku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Václav Soudský (30), který před dvěma lety v opilosti srazil na pražském Smíchově manželský pár, dostal dvouletou podmínku. Vrchní soud v Praze v úterý vyhověl odvolání státního zastupitelství i sražených manželů proti rozsudku pražského městského soudu, který Soudskému uložil pouze stotisícovou pokutu za řízení. Rozsudek je pravomocný.

Jsme rádi, že to tak dopadlo, řekla sražená žena k rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

Městský soud uložil letos v květnu Soudskému stotisícový trest za řízení v opilosti, sražení manželů se mu podle květnového rozsudku nepodařilo prokázat. Podle Vrchního soudu ale lze vyloučit, že by Soudského auto řídil někdo jiný. „Je pro nás vyloučené, že by se tam v tu dobu nacházelo jiné auto než auto pana obžalovaného, stejně tak, že by to auto řídil někdo jiný,“ zdůvodnil odsuzující verdikt předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Soudský tak byl potrestán za pokus o těžké ublížení na zdraví, za což mu hrozil trest v rozpětí pět až dvanáct let. Soud ale sáhl k mimořádnému snížení trestu.

„Šlo pouze o pokus a u poškozených nenastaly žádné trvalé následky, tak jsme obžalovanému uložili trest pod dolní hranicí trestní sazby, i vzhledem k jeho dosavadní bezúhonnosti,“ vysvětlil Hodoušek. Soudský má také na čtyři roky zákaz řízení. Sražení manželé se domáhali více než čtyřsettisícového odškodnění, s tím je ale odvolací soud odkázal na občanskoprávní řízení.

Soudský se v prosinci 2014, když odjížděl z firemního večírku na pražském Smíchově, nejprve pohádal se skupinou chodců, do kterých málem najel na přechodu. Potom asi deset metrů couval a prudce se znovu rozjel.

To už ale po přechodu šel manželský pár, který Soudský v asi třicetikilometrové rychlosti srazil a ujel na Zahradní Město, kde bydlel. Mladí manželé skončili se zraněními lebky a bérce v motolské nemocnici.

Nic si nepamatuje, nikoho nesrazil

Městskému soudu se ale nepodařilo prokázat, že v době sražení manželského páru vozidlo skutečně řídil obžalovaný. Ten před soudem uvedl, že byl opilý a že si z večírku asi od deseti hodin nic nepamatuje. Zároveň si ale byl jistý, že mladé manžele nesrazil.

To se ale nelíbilo oběma poškozeným. „Na čem je založená jeho obhajoba? Nic si nepamatuje, ale nic neudělal. Když si to nepamatuje, tak se to nestalo?“ podivovali se ve svém odvolání sražení manželé. A Vrchní soud jim dal svým rozhodnutím v podstatě za pravdu.

Proti květnovému rozsudku se odvolal i Soudský, jemuž stotisícová pokuta přišla nepřiměřeně přísná. Jeho odvolání Vrchní soud ale zamítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám