Hlavní obsah

Po útoku loveckým nožem přišel muž o oko. Šlo mi o dceru, řekl obžalovaný

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Obžalobě z pokusu o vraždu, kterou měl spáchat po předchozím uvážení, od pondělí čelí před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem 47letý Jaroslav Ryska. Ten loni v létě v Lounech pobodal přítele své bývalé manželky, vážně zraněný muž má trvalé následky. Ryska útok přiznal, odmítl ale to, že chtěl vraždit s předchozím rozmyslem. Hrozí mu až 20 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Jaroslav Ryska před senátem ústeckého soudu

Článek

Důvodem brutálního napadení mělo být to, že muž žil s bývalou Ryskovou manželkou. Ryska si podle obžaloby nejprve poznamenal do telefonu registrační značku auta poškozeného a pak si na něj počkal loni 9. července večer, když muž přijížděl z odpolední směny. Se záměrem soka usmrtit na něj vytáhl 15 centimetrů dlouhý lovecký nůž. Opakovaně ho začal bodat velkou silou do hlavy, břicha a rukou. „Vzal jsi mi rodinu a je mi to všechno jedno, stejně si jdu sednout!“ prohlásil podle obžaloby Ryska při útoku.

Žena na Olomoucku bodla po hádce manžela nožem, pak zavolala policii

Krimi

Napadenému způsobil mnohočetná bodnořezná poranění. Probodl mu oko i ústní dutinu, vážně pořezal ruku a probodl mu játra i střeva. „Zranění poškozeného byla takové intenzity, že bezprostředně po jejich vzniku vyžadovala odborné, vysoce specializované lékařské vyšetření a urgentní operační zákrok,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan.

Na začátku soudního jednání soud řešil případnou dohodu o vině a trestu. Ta nakonec nebyla, protože obžalovaný se sice přiznal s tím, že skutek spáchal tak, jak je popsán v obžalobě, ale nikoliv po předchozím uvážení. Soud vzal v potaz částečné prohlášení o vině a začal se zabývat jen zkoumáním motivace a hlavně tím, zda obžalovaný útočil s předchozím rozmyslem. Od dokazování vlastního činu upustil.

Mladík dostal 23 let za dvojnásobnou vraždu, těla hodil do vodní nádrže

Krimi

„Nevím, jaká byla motivace, nedokážu si to vysvětlit. V tu chvíli nešlo o manželku, ale asi o to, že se mi dcera vzdaluje,“ řekl před soudem Ryska. Podle něj s napadeným nejprve asi tři až čtyři minuty mluvili. „Nevím, co říkal, pamatuju si hlavně fyzický konflikt,“ doplnil.

Svého otce v kotelně ubodal, soud mu potvrdil 10 let

Krimi

Poškozený požádal o výslech v nepřítomnosti obžalovaného a soud mu to umožnil. „Viděl jsem ve tmě člověka. Vyběhl na mě, viděl jsem, že má v ruce nůž. Pak začal útočit,“ popsal zcela odlišně začátek konfliktu napadený. Ten popisoval, jak se snažil držet nůž i jak ho útočník bodal do obličeje a břicha. „Myslel jsem, že jsem mrtvý, držel jsem ho za nůž, stále se ho snažil otáčet proti mně,“ dodal.

Muž si nese dodnes následky, přišel o oko, špatně hýbe rukou a stále je v pracovní neschopnosti. Po Ryskovi požaduje 661 tisíc korun za bolestné, majetkovou a nemajetkovou újmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám