Hlavní obsah

Po střelci z Litvínovic pátrají i v Rakousku

Novinky, Pavel Orholz
VÍDEŇ/ČESKÉ BUDĚJOVICE

Litvínovický vrah Ladislav Pacovský, který v úterý odpoledne v této obci u Českých Budějovic zastřelil tři své sousedy, možná utekl do Rakouska a mohl by se zdržovat v Dolních Rakousích. Uvedla to ve středu rakouská tisková agentura APA s odvoláním na české a rakouské pohraniční zdroje.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Jihočeští i rakouští policisté jsou však přesvědčeni, že muž, který se právě z Rakouska, kam emigroval, vrátil do Litvínovic po roce 1990, je stále na území České republiky.

"Zatím nemáme žádné informace o tom, že by se muž nacházel na rakouském území. Přesto jsme zalarmovali policejní hlídky především v příhraničních oblastech," řekl ve středu Právu Franz Wendler z dolnorakouského policejního ředitelství v St. Pöltenu. Postěžoval si ale, že z české strany nemá prakticky žádné podrobnosti.

Mluvčí jihočeské policie Dušan Klícha zdůraznil, že hned po přestřelce byla na všech přechodech učiněna bezpečnostní opatření a posílené hlídky.

Obyvatelé vesnice se bojí

Pacovský odjel z místa střelby i se svým jednadvacetiletým synem a podle policie je velmi pravděpodobné, že prchají spolu. "Oba mohou být ozbrojení a velmi nebezpeční," prohlásil mluvčí.

Podotkl, že policisté zatím nemají o pohybu pachatele žádné informace.

Před Pacovského domem v Litvínovicích hlídkovali i ve středu policisté. Litvínovičtí se bojí, že se do vsi střelec vrátí a bude znovu zabíjet. Strach z nového útoku má i starostka obce Alena Nováková (nezávislá).

"Téměř všichni jsou vystrašeni, protože je v minulosti slovně i fyzicky napadal. Chodil po vesnici s nožem a vyhrožoval jim zabitím. Policie nás před ním dříve nechránila a nyní ho nemohou dopadnout," uvedla starostka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám