Hlavní obsah

Po podmínečném propuštění drogový boss zastřelil přítelkyni, žalobce to ustál

Právo, Patrik Biskup

Lounský státní zástupce Jaroslav Novák nebude potrestán za to, jak postupoval při podmíněném propuštění drogového bosse Alberta Aliu (43) z vězení. Aliu sedí od loňského října ve vazbě kvůli obvinění z vraždy své přítelkyně, kterou měl zastřelit tři měsíce po propuštění.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Drogový boss Albert Aliu u soudu. Archivní snímek.

Článek

Kosovskému Albánci, který si odpykával desetiletý trest za obchodování s heroinem, vystavil předčasnou propustku na svobodu předloni v srpnu lounský soudce Kamil Vacík, přestože se cizinec dlouhodobě vyhýbal nástupu do vězení a policie ho zadržela až po půlroce za dramatických okolností.

Novák se vzdal práva stížnosti a netrval ani na písemném odůvodnění rozhodnutí, ačkoliv podle trestního řádu je včasný nástup odsouzeného do vězení jedním z kritérií, ke kterému má soudce přihlédnout při rozhodování o podmíněném propuštění z výkonu trestu. Zákonnost rozhodnutí lounského soudce tak kvůli Novákovu postupu nemohl nikdo přezkoumat.

„Celá tahle záležitost je už uzavřena,“ reagovala na dotaz Práva šéfka lounského státního zastupitelství Radka Pavlišová. Ta v postupu svého podřízeného neshledala taková pochybení, za která by měl být kárně postižen. Přitom za podobný postup skončil v roce 2016 před kárným senátem Nejvyššího správního soudu jiný žalobce, který neřešil, zda se odsouzený vyhýbal nástupu do výkonu trestu a za mříže ho musela odvést až policie.

Aliu je od loňského října ve vyšetřovací vazbě pro obvinění, že nelegálně drženou zbraní chladnokrevně zastřelil svoji partnerku před zraky jejich pětiletého syna. Novák už dříve Právu řekl, že Aliu ve výkonu trestu odnětí svobody prokázal polepšení tím, že nebyl kázeňsky trestán a byla mu udělena řada kázeňských odměn.

S rozhodnutím soudu o podmíněném propuštění se proto spokojil a stačilo mu jen ústní zdůvodnění po vyhlášení verdiktu.

Podle soudce Vacíka je nenastoupení do výkonu trestu pouze pomocným kritériem. „Odsouzený svým chováním ve výkonu trestu prokázal snahu po nápravě. Byl tak dán předpoklad, že v případě podmíněného propuštění povede řádný život,“ vysvětlil Vacík.

Byl členem gangu

Alberta Aliu poslal Krajský soud v Plzni do vězení coby člena mezinárodního gangu drogových překupníků. Podle spisu se v letech 2004 a 2005 dohodl s několika Němci, přijal od nich objednávku na drogy, které jim také dodal.

Do vězení ale Aliu nenastoupil. Soud na něho vydal zatykač v září 2012 a policisté ho zadrželi v únoru 2013. Tehdy ho chytili až po divoké automobilové honičce na plzeňské dálnici, kde jim ujížděl téměř dvěstěpadesátikilometrovou rychlostí. U sebe měl tehdy pistoli s vypilovaným identifikačním číslem, která byla nabitá speciální municí schopnou proniknout i přes neprůstřelnou vestu.

Po podmíněném propuštění z výkonu trestu se Aliu vrátil ke své partnerce do Rokycan. Před necelými třemi měsíci ji podle policie střelil v autě do hlavy z nelegálně držené pistole a z místa pak ujel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám