Hlavní obsah

Po otravě muchomůrkou museli muži transplantovat játra

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na poslední chvíli zachránili v minulých dnech lékaři Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně život pětadvacetiletého muže, který byl do zdravotnického zařízení přivezen po otravě muchomůrkou zelenou v kritickém stavu. Muži postupně selhávala játra a ledviny. Lékaři II. interní kliniky se ihned pustili do těžkého zápasu o mužův život.

Článek

Z transplantačního centra, ležícího v nemocnici si zapůjčili speciální přístroj, který dokáže nahradit funkci selhávajících orgánů.

"Pokud by nebyl na tento přístroj pacient napojen, hrozilo, že krev již jeho vlastní játra nezbavují jedovatých látek a otráví se celý organismus. Vedlo by to ke smrti,"upřesnil ve čtvrtek doktor Průcha. Od loňského roku lékaři u sv. Anny a ve zmíněném centru použili tento speciální přístroj jen třikrát.

Pojišťovny takový zákrok zatím nehradí

Houbami otrávený mladík měl obrovské štěstí. V kritickém stavu byl zařazen do urgentní listiny na transplantaci jater. Díky dárci, o němž nemocnice nemůže ze zákona nic uvést, byla operace provedena a mladík je mimo ohrožení života.

Jak sdělila Právu tisková mluvčí nemocnice Naďa Kuklínková, problémem v podobných situacích bývá, že takový život zachraňující výkon zatím zdravotní pojišťovny neuhrazují. Léčbu nejdříve musí schvalovat revizní lékař, poté ještě podléhá schválení na vedení zdravotní pojišťovny. "Celý průběh je zdlouhavý a s nejasným výsledkem," říká Kuklínková.

Reklama

Výběr článků

Načítám