Hlavní obsah

Po domácím porodu odvezla záchranka matku i dítě. Teď jim musí zaplatit 100 tisíc

– Brno
Právo, pko

Verdiktem Vrchního soudu v Olomouci se po téměř sedmi letech uzavřel případ domácího porodu z Brna, po němž přivolaní záchranáři odvezli novorozence i s matkou proti její vůli do nemocnice. Jihomoravská záchranka musí podle pravomocného verdiktu zaplatit matce i dítěti po 50 tisících korunách a navrch má přidat omluvu. Vrchní soud tak potvrdil verdikt soudce brněnského krajského soudu Michala Ryšky.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Záchranka vyjížděla do jednoho z pavlačových domů v Brně na žádost matky po domácím porodu, kdy bylo dítě ještě hodinu po narození stále spojeno s placentou pupeční šňůrou.

Lékař na místě rozhodl o okamžitém převozu dítěte i matky do nemocnice, protože s tím však čerstvá rodička nesouhlasila, transport se nakonec odehrál za asistence policie.

Dítě strávilo několik dní v inkubátoru kvůli silnému podchlazení. Podle verdiktu vrchního soudu ale za podchlazení mohli záchranáři, kteří dítě oddělili od matky a nezajistili mu dostatečný tepelný komfort.

V českém právu neexistuje povinnost rodičů nechat své dítě po porodu automaticky hospitalizovat.
Právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota

„Lékaři se nelíbilo, že jsme rodili doma, říkal, že jsme alternativní. Dítě ošetřil a chtěl odvézt do nemocnice, ale já mu říkala, že to tam máme pět minut a ráno tam dojdeme sami. Jenže lékař tvrdil, že tam mohou být skryté problémy. Z jeho chování byly patrné předsudky,“ vypověděla již dříve u brněnského soudu matka.

Lékař, který rozhodl, již zemřel

Klíčové svědectví o tom, co se událo oné únorové noci v bytě pavlačového domu, kdy v pokoji ležela nahá matka s dítětem a placentou v tratolišti krve, zatímco opodál spala tříletá dcerka a ve vedlejší místnosti se krčili dva psi, mohl podat zasahující lékař, ten ale již zemřel.

Podle zástupce záchranky k jeho smrti přispěl i právě projednávaný případ.

„V českém právu neexistuje povinnost rodičů nechat své dítě po porodu automaticky hospitalizovat. To, co je v zájmu dítěte, posuzují primárně jeho rodiče, a ti berou v úvahu i jiné okolnosti než striktně medicínské hledisko — například zájem dítěte na klid po porodu, kontakt s matkou a bezproblémové kojení,” řekla právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota, která rodinu zastupovala.

„Pokud by se umožnilo zdravotníkům libovolně používat nedobrovolnou hospitalizaci i mimo případy bezprostředního ohrožení zdraví dítěte, docházelo by k nežádoucímu zneužívání této možnosti a porušování práv pacientů,“ dodala.

„Jsem radši, že jsem tu při vynesení takového rozsudku, než abych poslouchal rozsudek za zanedbání péče, kvůli kterému by přišlo dítě o život. Lékař postupoval tak, jak měl,“ řekl již po rozsudku brněnského soudu ředitel záchranky Milan Klusák. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám