Hlavní obsah

Pitr je v Tyrolských Alpách na dovolené, před zatykačem neutíkal

Právo, Novinky, pno, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatel Tomáš Pitr v pátek pro Novinky uvedl, že informace, podle kterých pobývá v zahraničí, aby se vyhnul zatčení, jsou smyšlené. Podle svých slov není na útěku, ale na řádné dovolené v rakouských Alpách. Vrátit se má v pondělí 2. ledna. Chce se vrátit domů do České republiky. Zda se tak opravdu stane, ale závisí na stanovisku jeho advokátů.

Článek

"Je nesmysl, že bych opustil Českou republiku na základě toho, že jsem věděl, že na mě bude vydán zatykač. Moje dovolená byla objednaná od září a soud s rozsudkem byl v listopadu. To někdo překrucuje informace," popřel pro Novinky Tomáš Pitr informace některých médií, že odešel do zahraničí, aby zabránil svému zatčení.

"Jsem s rodinou na dovolené v rakouských Alpách. Lyžuji půl dne v rakouských Tyrolích a půl dne ve Švýcarsku. Podle přání dětí. Jsou tu propojené sjezdovky. Utíkat před zatykačem Interpolu a případně eurozatykačem nebudu. Byl by to nesmysl," odpověděl včera Pitr na dotazy Práva.

Dovolená Pitrovi končí 2. ledna. Na dotaz Novinek, zda se v tomto termínu vrátí do ČR, Pitr uvedl, že zadal právníkům žádost o prověření vzniklé situace a možnosti řešení. "Ještě nevím, jak se zachovám, zda se vrátím a odevzdám pas, podepíši prohlášení o neopuštění republiky, či podniknu jiné kroky, které mi přijdou standardní," řekl Pitr.

Podle informací některých médií měl Pitr o zatykači vědět už 19. prosince. "Já jsem jim maximálně řekl, že jsem očekával, že se stane něco nestandardního, ale ne že bude vydán zatykač," popřel tyto informace.

Soud vydal mezinárodní zatykač

Policie zahájila v druhé polovině prosince po Pitrovi pátrání. Stalo se tak na základě příkazu k zatčení, který vydal Městský soud v Praze. Stejný soud vydal také mezinárodní zatykač, proto se do pátrání zapojil také Interpol.

Policisté požádali ve čtvrtek večer veřejnost o pomoc při pátrání prostřednictvím výzvy v médiích. Což je paradoxní, protože všichni tuší, kde Pitr je.

Informace o vydání zatykače na Pitra objevily ve čtvrtek. Média následně zjistila, že se nachází mimo Českou republiku. Okamžitě se objevily spekulace, že se v zahraničí ukrývá před zatčením. [celá zpráva

Eurozatykač nelze vydat

Zpráva, podle níž se Pitr měl chystat k útěku před trestem, je podle dobře informovaného policejního zdroje pro Pitra hrozivá. "Příkaz k zatčení je totiž odůvodněn právě obavou soudu z útěku před trestem. Neobsahuje odůvodnění, že má jít o nějaké nové trestní stíhání," vysvětlil včera Právu policejní zdroj.

Uvedl, že Pitr by po návratu neměl mít problémy. "Ani vazební. Zvláště, když soudci vydá cestovní doklady," dodal. Jak to všechno s Pitrem a jeho návratem dopadne, není jisté. Rozhodnutí asi bude na Pitrových právnících.

"Budeme se muset poradit. Pan Pitr žádný útěk neplánoval. Důvody vydání zatykače mi jsou neznámé a nejasné. Můžeme dokázat, že si dovolenou řádně a v předstihu sjednal. Nevím, proč soud postupoval při vydání příkazu k zatčení tak nestandardně a velmi neobvykle," řekla v pátek Právu Pitrova obhájkyně advokátka Helena Rejholcová. Uvedla, že o dalším postupu bude teprve jednat s dalšími Pitrovými právníky. "Nejdříve na Silvestra," upřesnila.

Podle zástupce ředitele republikového úřadu kriminálky policejního prezídia Ladislava Kadeřábka nehrozí Pitrovi eurozatykač. "Neumožňují to naše zákony, podle nichž lze vydat eurozatykač na trestné činy spáchané po roce 2004. U pana Pitra jde o trestnou činnost spáchanou před tímto datem," vysvětlil Kadeřábek.

Advokátka: Doporučím mu, aby se vrátil

Pokud bude ještě před návratem Pitr zatčen, pak ho zatkne na základě platného mezinárodního zatykače policie země, ve které se nachází. "Pak vše převezme soud dané země, který bude rozhodovat o vydávací vazbě a pak v součinnosti s českým ministerstvem spravedlnosti o vydání do České republiky," řekl Kadeřábek.

Hledaný Pitr včera prostřednictvím mobilu předkládal důkazy, že je skutečně v rakouských Tyrolích. Předčítal z jídelního lístku restaurace a žádal kolemjdoucí, aby do mobilu promluvili. Bylo slyšet jen tyrolskou němčinu na pozadí hluku restaurace. "Jsem, kde jsem řekl, že jsem. Vždyť si policisté mohou mobil zaměřit a ověřit, že nejsem v Austrálii, Japonsku či na Seychelách," poznamenal Pitr.

STÍHANÍ ČEŠI V CIZINĚ

Martin Koloc - dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů a podnikatel, který žije ve Spojených arabských emirátech. Byl na něj vydán mezinárodní zatykač kvůli podezření z podvodu.

Viktor Kožený - finančník, který je v ČR podezřelý z podvodů, žije od roku 1994 na Bahamách. Má také irské občanství. Na jeho dopadení mají zájem i americké úřady. Bahamský soud má 30. ledna 2006 rozhodnout, zda ho země vydá ke stíhání do USA.

Radovan Krejčíř - podnikatel, který je podezřelý z rozsáhlé majetkové trestné činnosti a přípravy vraždy celníka, uprchl v červnu policistům při prohlídce jeho domu. Od té doby je i s rodinou na Seychelských ostrovech.

Vratislav Kutal - obchodník s lehkými topnými oleji byl odsouzen v roce 2003, do vězení ale nenastoupil a zdržoval se na neznámém místě. V červenci 2004 byl zatčen nedaleko Bratislavy. Po zadržení požádal o politický azyl na Slovensku, úřady mu ale nevyhověly a letos v květnu byl eskortován do ČR.

Tomáš Půta a Maroš Šulej - dva členové údajného gangu okolo Davida Berdycha, který podle policie přepadával a mučil podnikatele. Oba se ukrývají v Irsku a jsou stíháni jako uprchlí.

Boris Vostrý - bývalý předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu a blízký spolupracovník Viktora Koženého žije ve středoamerickém státě Belize a počátkem roku 2003 přijal belizské občanství. V ČR je stíhán jako uprchlý.

"Budu doporučovat, aby se můj mandant vrátil. Pokud se tak nestane, pak to bude důsledek vyvolané kampaně proti mému mandantovi. Věřím, že nepodlehne panice a že soudy budou postupovat standardně a neshledají objektivně důvody vazby," uzavřela advokátka Rejholcová.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT: Krejčíře na Seychelách navštívil Pitr

Uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře navštívil na Seychelách podnikatel Tomáš Pitr, jehož skupinu premiér Jiří Paroubek (ČSSD) označil za původce mediální...

Výběr článků

Načítám