Hlavní obsah

Pirát nabízel ke stažení filmy, hrozí mu až pět let vězení

Zlín

Zlínský okresní soud začne projednávat případ počítačového piráta, který nabízel na internetu ke stažení tisíce filmů a seriálů. Držitelům práv tak způsobil škodu 80 miliónů korun. Muži, který vystupoval pod přezdívkou Nerez, hrozí až pět let vězení a pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle ředitelky České protipirátské unie Markéty Prchalové je obžalován devětadvacetiletý muž, který byl moderátorem warezového fóra.

"Obžalovaný muž na uvedeném diskusním fóru zveřejňoval pod přezdívkou „Nerez“ příspěvky o filmech a seriálech s odkazy na nelegální rozmnoženiny audiovizuálních děl, které zpravidla sám uložil na různé internetové filehostingové servery," uvedla Prchalová.

Tvrdí, že jde o největší podobný případ, jaký kdy české soudy řešily.

Muž filmy a seriály nejprve kopíroval, pak je nahrával na servery pro sdílení dat. Například jen na server Hellshare uložil 11 591 souborů.

Od roku 2006 rozšířil 2066 děl. Např. český film Jana Svěráka Vratné lahve umístil na internet ve 25 kopiích, americký trhák Transformers: Pomsta poražených v 18 kopiích či populární komedii Taková normální rodinka v 16 kopiích.

Škoda 80 miliónů je vypočtena jen přibližně. Vychází z toho, kolik lidí si každou kopii stáhne. Známé tituly si stáhne 1000 až 5000 lidí. Tito diváci přitom mají dílo zdarma, neplatí ani vstup do kina, ani DVD nosič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám