Hlavní obsah

Picek: Nezmarová mi žádné dokumenty nevezla

Novinky, bad
Praha

Generál Vlastimil Picek, bývalý ministr obrany a současný poradce prezidenta Zemana, neví o tom, že by se jeho bývalá podřízená Štěpánka Nezmarová zaštiťovala jeho jménem po dubnové nehodě na Hradě. Uvedl to v úterý ve své svědecké výpovědi před Obvodním soudem pro Prahu 1. Současně popřel, že by měl mít s Nezmarovou domluvenou schůzku. Ta se snažila projet přes policejní zátaras na Hrad a při otáčení auta najela podle obžaloby na hlídkujícího policistu. Za to ji hrozí až šest let vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Štěpánka Nezmarová a její obhájkyně Marie Benešová (v popředí)

Článek

Picek byl nedaleko, mířil na Pražský hrad, kde se konala slavnostní večeře v rámci summitu Východní partnerství. Na místo nehody dorazil o něco později.

„Říkala nám, že je to obrovské nedorozumění, že si jela zacvičit,” vypověděl Picek. Nezmarová podle něj byla uplakaná a rozrušená. „Dokumenty mi předávat neměla. Nic jsme spolu na večer neměli domluvené, jel jsem na večeři středoevropských prezidentů,” řekl soudu Picek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlastimil Picek

Spolu s Pickem byl na místě i Lubomír Kovařík, generální ředitel České zbrojovky, který se večeře na Hradě účastnil také. „Paní Nezmarová byla velmi uplakaná. Řekla, že jí policista naskočil na auto, když se vyhýbala autobusu,“ uvedl Kovařík. Policisté na místě se podle něj chovali nervózně. Celou událost označil za banalitu a dehonestující záležitost vůči Nezmarové.

Rozpory ve výpovědích

Pickovo svědectví je ale v rozporu s výpovědí Daniela Šandy, příslušníka Vojenské policie. Šanda na místo nehody dorazil se svým kolegou na rozkaz jejich operačního důstojníka. „Všude bylo mnoho příslušníků bezpečnostních sborů. Paní inženýrka (míněno Nezmarová - pozn. red.) mi řekla, že měla domluvenou schůzku s inženýrem Pickem a že jí policisté nechtěli pustit přes zábranu,” řekl u soudu Šanda.

Soudkyně Edita Beranová se ho pak zeptala, zda Nezmarová ze své pozice šéfky protokolu ministerstva obrany podléhá pravomocím vojenské policie. Šanda potvrdil, že do jisté míry ano, nikoliv v této situaci.

Banální nehoda to nebyla

„Naše pravomoci tam tedy nebyly žádné a odjeli jsme zpět na velitelství,“ zakončil výpověď Šanda. Otázkou zůstává, proč operační důstojník poslal k dopravní nehodě dva příslušníky vojenské policie. Beranová ho proto předvolá k dalšímu jednání, které je naplánované na začátek listopadu.

Že nešlo jen o banální dopravní nehodu, potvrdila i výpověď Lukáše Johanise z operačního střediska Prahy 1. „Přijal jsem hovor od kolegů z SKPV (Útvar zvláštních činností služby kriminální policie a vyšetřován - pozn. red.), že mělo dojít k najetí ženy autem na hlídku. Pak ale přišel pokyn, že se má věc na místě ukončit,“ řekl Johanis. Od koho ten pokyn přišel, ale neuvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám