Hlavní obsah

Petra Zelenku navštívil ve vazbě jeho přítel

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Petr Zelenka, obviněný z vraždy osmi pacientů oddělení ARO nemocnice v Havlíčkově Brodě, se v úterý dočkal vedle svého otce i poprvé návštěvy svého přítele Milana Tůmy. Ten však odmítl novinářům cokoliv sdělit a nechtěl ani odhalit svou tvář.

Článek

"Do loňských Vánoc jsem jej vůbec neznal. Je to velmi slušný mladý muž s životem před sebou a musí se nyní vyrovnat s tou těžkou ranou, která jej potkala. Řekl jsem mu, že na všechno teď musí zapomenout a žít svůj život. Naznačil jsem to i Petrovi," řekl otec obviněného Bohumil Zelenka.

Podle jeho slov se Zelenka stále bojí vycházet z cely, kromě svého spolubydlícího se tak stýká jen s vyšetřovatelem a advokátem. "Luští křížovky, čte knihy nebo jen tak kouká do stropu. Jeho psychický stav bych popsal jako směs stresu, deprese apatie a rezignace," řekl.

Matka svého syna ve vazbě ještě nenavštívila

Ani po devíti týdnech od synova zatčení se Zelenkova rodina nedobrala příčiny, proč se Zelenka dopouštěl tak hrůzných činů. "Nikdo nezpochybňuje že to udělal, a dostane za to trest. Ale osmnáct hodin denně se mi honí hlavou otázka jeho motivu, co je za tím, jestli byl vůbec schopen rozeznávat smrt přirozenou od té heparinové. To je přesně práce pro psychology a psychiatry," míní Zelenka starší. Jeho matka stále nenašla sílu navštívit syna ve vazební cele.

Zelenka údajně užíval léky na snižování duševního napětí a úzkosti. "Postupně bral až pět tablet vysoce návykového anxiolytika lexaurin denně. Pravděpodobně s tím začal v září nebo říjnu roku 2005. Proč, když měl takové problémy, nepožádal o pomoc odborníky? To jsou otázky pro znalce," řekl Zelenkův otec.

Vyšetřovatel odmítl kritiku Davida Ratha

Vyšetřovatel případu Milan Jušta řekl, že stále probíhají výslechy a znalecká zkoumání. "Žádné další trestní stíhání dosud zahájeno nebylo," prohlásil. Potvrdil také, že od minulého týdne osobně prověřuje trestní oznámení na primáře havlíčkobrodského ARO Pavla Longina. "Autorem oznámení je fyzická osoba se znalostmi lékařské problematiky. Text se týká podezření, zda nebyl spáchán nedbalostní trestný čin," upřesnil.

Jušta odmítl kritiku poslance Davida Ratha, že vyšetřování heparinových vražd trvá příliš dlouho. "Lidé, kteří nerozumějí policejnímu vyšetřování takto závažných trestných činů, říkají to, co říkají. Nemám k tomu víc co dodat," uvedl Jušta a dodal, že východočeští kriminalisté by mohli šetření heparinových vražd definitivně ukončit letos v září nebo v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám