Hlavní obsah

Pendolino se štěstím uniklo nehodě

Právo, Milan Vojtek
Horní Heršpice

Zřejmě nedostatečně pozorné sledování situace na trati málem zapříčinilo střet dvou expresních vlaků v Horních Heršpicích u Brna. Na událost, která se stala už v pátek odpoledne, upozornil svědek na internetu, České dráhy o ní neinformovaly.

Článek

Pendolino, jedoucí jako vlak Supercity SC 14 Smetana z Vídně do Prahy, mělo při vjezdu do nádraží Horní Heršpice na návěstidle jedno žluté světlo, znamenající návěst "Výstraha". Podle něj měl strojvedoucí poznat, že do brněnského uzlu zatím nemůže vjet a má zastavit v Horních Heršpicích. Strojvedoucí ale na signál včas nereagoval. V okamžiku, kdy začal brzdit, bylo již pozdě, brzdící pendolino minulo odjezdové návěstidlo, přikazující červeným světlem návěst "Stůj" a zastavilo asi o padesát metrů dál.

Ve stejnou dobu, kdy pendolino vjelo až na výhybky za návěstidlo s červeným světlem, přijížděl od Brna další expresní spoj, Eurocity 275 Slovan, mířící do Bratislavy. "Copak se to v pátek dělo v Heršpicích, že tam pendolino a EC Slovan zastavily na stejné koleji čely k sobě? Že by projetí navěstidla?“ ptal se na webu k-report svědek události.

Protijedoucí vlak muselo zastavit zabezpečovací zařízení

"Pendolino v Horních Heršpicích skutečně projelo odjezdové návěstidlo v poloze 'Stůj', do vlakové cesty protijedoucího vlaku ale nevjelo. Zabezpečovací zařízení na jízdu pendolina reagovalo okamžitou změnou znaku návěstidla pro protijedoucí Eurocity Slovan. Jeho strojvedoucí měl proti sobě najednou návěst 'Stůj' a včas zastavil. Následně byl vlaku EC Slovan umožněn vjezd do Horních Heršpic,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. 

"Vlak SC 14 brzdil před návěstí stůj ve stanici Horní Heršpice, ale bohužel neubrzdil a projel návěst 'Stůj' o zhruba 56 metrů," potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský s tím, že ke srážce vlaků nemohlo dojít. 

Zatímco Slovan pokračoval v cestě do Bratislavy s asi dvacetiminutovým zpožděním, jízda pendolina byla zrušena a cestující museli počkat na jiný spoj. Strojvedoucí, který situaci zřejmě zavinil, musel být vystřídán.

Mezi Brnem a Horními Heršpicemi je to v dubnu již třetí mimořádná událost a pokaždé byl ve hře vlak Eurocity. Spoji EC 71 do Vídně vykolejily 1. a 4. dubna při příjezdu k nástupištím brněnského nádraží vozy soupravy, navíc přibližně ve stejném místě. Vinu na nehodách na sebe vzájemně svalují České dráhy a Správa železniční dopravní cesty.  

Reklama

Výběr článků

Načítám