Hlavní obsah

Pedofilovi z pražského výtahu hrozí maximálně dva roky

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Jen maximálně dvouletý trest vězení hrozí pedofilovi (34), který koncem listopadu napadl ve výtahu domu v Praze 6 desetiletého chlapce a donutil jej zůstat v kabině do doby, než se sám ukojí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Přestože policie původně plánovala podezřelého obvinit z pokusu o pohlavní zneužívání, u soudu se bude tento invalidní důchodce zpovídat jen z omezování osobní svobody.

„V těchto dnech byla na obviněného podána obžaloba k obvodnímu soudu, a to skutečně jen pro trestný čin omezování osobní svobody. Po dohodě se státní zástupkyní jsme obvinění nerozšiřovali. Překvalifikovat jednání obžalovaného a zpřísnit ten skutek ale může ještě samotný soud,“ řekl v pondělí Právu vyšetřovatel případu z pražské mravnostní policie.

Pokud by soud nakonec označil delikt za pokus o ublížení na zdraví, mohl by obžalovaný skončit za mřížemi až na osm let.

Podezřelého, který sice chlapci při svém ukájení fyzicky neublížil, zadrželi na místě činu sousedé, jež přivolal křik desetiletého hocha. Policisté poté plánovali, že pedofil skončí ve vazbě, protože měli obavy, že by svůj čin zopakoval. S tím ale tehdy překvapivě nesouhlasila státní zástupkyně.

Muž je proto od té doby v bohnické léčebně, protože podle znalce trpí nebezpečnou deviací s pedofilními sklony. Nicméně jeho pobyt v ústavu je i nadále ryze dobrovolný, takže pokud by chtěl ze dne na den Bohnice opustit, nikdo by mu v tom nemohl zabránit.

Soud totiž zatím nerozhodl o nuceném umístění tohoto pedofila v léčebném ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám