Hlavní obsah

Pečlivá příprava před únosem Michalky. Žena předstírala těhotenství

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Žena zadržená kvůli únosu Michaly Janové z Ústí nad Labem předstírala těhotenství, uvedla to policie na úterní tiskové konferenci. Policie ale nadále pracuje na všech třech verzích únosu. Vyšetřování zadržených Němců v nejbližší době předá německé policii.

Foto: Policie ČR

Vozidlo VW Touran opatřené odcizenou značkou 3U1 4474 na záznamech z dálničních kamer

Článek

Na úterní tiskové konferenci k aktuálnímu vývoji v případu unesené Michaly Janové z Ústí nad Labem policie uvedla, že nadále pracuje na všech třech verzích únosu - náhodný únos, organizovaný únos a únos v rámci komunity.

Ředitel krajské policie Tomáš Landsfeld ale uvedl, že zadržená žena chtěla mít dítě. Což by podle něj mohl být motiv únos. Podle policie 48letá žena předstírala před dalšími dvěma zadrženými ženami své těhotenství. Tyto dvě ženy ale německá policie již propustila, protože se na únosu nepodílely, pouze po krátkou chvíli dítě hlídaly, aniž by věděly, že je to unesená holčička.

Zadržení mění výpovědi

Žena se svým 51letým přítelem byli zadrženi 9. července a jsou nadále ve vazbě. Podle vyšetřovatele Václava Kabátníka se zadržení obhajovali tím, že unesené dítě chtěli vyměnit za dům, jak informoval deník Bild.

Jejich prvotní obhajoba ale byla postavena na tom, že žena měla být údajně těhotná a dítě porodila. Což ale německá policie rychle vyvrátila.

Policie nemá žádné důkazy, že by se na únosu dítěte podílela jeho rodina. Důležitým bodem ve vyšetřování případů byly nalezené SPZ na dálnici, na kterých se nalezly otisky pachatelů i biologické stopy.

Pachatelé před únosem sledovali matku s holčičkou

Pachatelé se podle policie v den únosu pohybovali v Ústí nad Labem, kde si zřejmě náhodně vytipovali malé dítě s matkou. Sledovali je autem od obchodního centra, odkud matka s dcerou odjeli autobusem, až po místo únosu.

Česká policie v nejbližších dnech předá vyšetřování případu do Německa, protože je podle vyšetřovatele běžné, že své státní příslušníky státy do cizích zemí nevydávají, pokud se nacházejí ve své rodné zemi.

Třítýdenní Michalka byla unesena přímo před zraky matky 4. července odpoledne z kočárku v Zeleném parku v předměstské části Ústí nad Labem v Trmicích. Únosci se nejdříve matky německy zeptali, zdali se jedná o její dítě, a pak jej z kočárku vzali a odjeli přistaveným autem do Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám