Hlavní obsah

Pátrači stále nenašli malého Vítka

Novinky, Vladislav Prouza
HRADEC KRÁLOVÉ

Pátrací akce po malém Vítkovi Kalouskovi z Borovnice na Královéhradecku, který se ve čtrvrtek večer ztratil svým rodičům, byla večer oficiálně přerušena. Okolí ale nadále pročesávají skupinky dobrovolníků i profesionálních pátračů. V sobotu ráno by mělo být do akce nasazeno 100 vojáků, čímž by se počet lidí hledající hocha rozrostl zhruba na 500.

Foto: Leona Roháčková

Radim Tomášek se Jaguárům věnuje už přes deset let

Článek

Informoval o tom mluvčí trutnovských policistů Petr Kopecký. Pátrání komplikuje mlha, zima a na některých místech napadlo i 15 centimetrů sněhu. V noci by měla teplota klesnout k bodu mrazu.

2,5letý Vítek Kalousek zmizel z neoplocené zahrady se svým psem. Pátrači pročesávali okolí vesnice a v pátek po obědě potápěči prohledávali zatopený Vidochodský lom, vzdálený zhruba 8 kilometrů od domu Vítkových rodičů.

"V této chvíli Vítka hledá zhruba tři sta lidí. Začínáme prohledávat širší okolí Borovnice," potvrdil v poledne velitel záchranné akce Karel Slavík.

Chlapec často utíkal

Zmizení dítěte oznámil policistům starosta obce. "Včera v 16. hodin za mnou přišel 10letý bratr Vítka s tím, že rodiče postrádají jeho mladšího sourozence. V obecním rozhlase jsem vyhlásil, ať se přihlásí ten, kdo pohřešovaného viděl. Když se nikdo neozval, zahájil jsem pátrací akci," sdělil v pátek starosta Borovnice Josef Bušák.

Podle rodičů se chlapec rád toulal, ale vždy se v pořádku vrátil domů. "Měl k útěkům sklony a je hyperaktivní. Jednou ve školce utekl a pak ho učitelka našla na zahradě. Nejdále se zatím potuloval tak půl kilometru od domova," dodal Bušák.

Pátrání komplikuje počasí

Do akce se kromě policistů, členů horské služby, profesionálních i dobrovolných hasičů zapojily také desítky místních lidí. Již během včerejšího večera pátrači prohledávali okolí Borovnice, lesní porosty, opuštěné stavby, ale bezvýsledně. Oproti včerejšku dnes také není možné kvůli mlze a hustému sněžení nasadit vrtulník s termovizí.

Jedna ze skupin hledajících chlapce prozkoumává důlní štoly poblíž obce, které zůstaly nezasypané.

Planá stopa

Horští záchranáři s sebou přivezli jedenáct speciálně vycvičených psů. "Včera jsme byli na lavinovém cvičení a hned ráno nás nasadili sem. Pes už toho má tak akorát," konstatoval pán německého ovčáka Bena, který se snaží zachytit chlapcovu stopu v hustém lese. Chlapce hledají také policejní psovodi, kteří se spoléhají na to, že jejich svěřenci vypátrají jezevčici Terezku, se kterou Vítek zmizel.

Zatím jediným výsledkem akce byl náhodně objevený 103letý bezdomovec, který se "naboural" do jednoho z opuštěných domů na kraji vsi. "Pes šel automaticky ke dveřím, hrabal a štěkal. Už jsme si mysleli, že chlapce máme. Vykopli jsme dveře a na místo kluka se tam na zemi válel dědek, který tam neměl co dělat," popsal planou stopu jeden ze záchranářů.

Práce kriminalistů

Současně s lidmi pročesávajícími okolí Borovnice prověřují kriminalisté, zda se chlapec nestal obětí trestného činu. Rodiče chlapce patří k běžným občanům, proto je možnost, že byl Vítek unesen kvůli výkupnému, nepravděpodobná. Vítek má dva sourozence - 10letého bratra a třičtvrtěroční sestru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám