Hlavní obsah

Pardubický strážník je údajně aktivní neonacista

PARDUBICE

Pardubický městský strážník Michal Kašpar je údajně aktivní neonacista a člen organizace POW, která pomáhá vězněným neonacistům. Organizace Antifašistická akce předložila fotografie, které to dokazují, uvedla ve středu televize Nova. Případem se podle ní už zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Článek

Antifašistická akce získala mimo jiné fotografie, na kterých je Kašpar zachycen v nacistických uniformách nebo pod hákovým křížem.

Podle Jiřího Kopečného z protiextremistického oddělení fotografie naznačují, že by se mohlo jednat o trestný čin podpora a propagace hnutí směřující k potlačování práv a svobod občana.

"Pokud se to prokáže, tak rozhodně k tomu budeme nekompromisní a vyvodíme z toho patřičné důsledky," řekl Nově primátor Pardubic Jaroslav Deml.

Televize uvedla, že není vyloučeno, že se kauza týká i více strážníků. Nejednalo by se o první případ, kdy člověk s vazbami na neonacisty pronikl do městské policie.

Kvůli fotografii, na které byl zachycen při hajlování, odešel letos v březnu z kladenské policie jednadvacetiletý student pražské policejní akademie Jakub Burger.

Jeho pracovní poměr byl ukončen dohodou, když sám podepsal výpověď. Případem se zabývali kladenští kriminalisté a Inspekce ministra vnitra. Podle jejich závěru se však mladíci hajlováním nedopustili trestného činu, protože pravici k nacistickému pozdravu nezdvihali na veřejném místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám