Hlavní obsah

Paraglidistka přistála v elektrických drátech

Právo, hon
Třinec

Vážné popáleniny utrpěla ve středu jednadvacetiletá paraglidistka, která nezvládla přistání svého kluzáku pod vrchem Javorový v Oldřichovicích u Třince. Při sestupu se dostala s padákem mimo přistávací prostor a zamotala se do drátů elektrického vedení. Při nehodě utrpěla rozsáhlé popáleniny na padesáti procentech povrchu těla.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Zraněnou paraglidistku převezl do nemocnice vrtulník.

Článek

Nehoda se stala před půl šestou odpoledne v prostoru přistávací plochy pro paraglidisty. Na místo okamžitě vyrazila policie, záchranka a hasiči.

„Po příjezdu na místo třinečtí hasiči zjistili, že paraglidistka visí za šňůry padáku na drátech nízkého napětí ve výšce asi 4,5 metru nad zemí. Hasiči nečekali na příjezd speciální výškové techniky a zachránili zraněnou ženu tak, že pod místo, kde visela, dojeli výjezdovou Tatrou 815. Následně odřezali všechny šňůry padáku a odepnuli paraglidovou sedačku. Opatrně pak snesli zraněnou pilotku na zem a předali ji do péče posádky záchranné služby,“ informoval mluvčí hasičů Petr Holub.

„Pacientka byla při vědomí, utrpěla však rozsáhlé popáleniny I. a II. stupně na přibližně polovině povrchu těla. Záchranáři jí ošetřili postižené plochy, zajistili žilní vstup a zahájili podávání potřebných léků. Po prvotním odborném zajištění byla žena letecky transportována na popáleninové centrum ostravské fakultní nemocnice,“ doplnil mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Pilot větroně z nouzového přistání vyvázl bez zranění.

Další letecká nehoda, i když s ne tak vážnými následky, se stala ve středu krátce před šestou hodinou odpolední v Neborech u Třince.

„Bezmotorový kluzák DG-200 v důsledku slábnoucích termických proudů musel nuceně přistát. Naštěstí se tak stalo nad nezastavěnou travnatou plochou. Čtyřicetiletému pilotovi se podařilo přistát, aniž by došlo k jeho poranění. Při manévru se však letadlo otočilo o 180 stupňů a tím se poškodily dvířka a podvozek kluzáku,“ dodal mluvčí policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám