Hlavní obsah

Padající kameny zabily horníka v kilometrové hloubce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Dvaatřicetiletý horník zahynul v noci na úterý v podzemí Dolu Karviná. Při hloubení ho smrtelně zranila padající hornina. O neštěstí informoval mluvčí společnosti OKD Vladislav Sobol.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K nešťastné události došlo krátce po půlnoci v prostorách závodu Lazy, zhruba 980 metrů pod zemí. Při budování čelby náhle vypadla hornina, která pracovníka smrtelně zranila. Přes rychlý zásah lékařů z Hlavní báňské záchranné stanice se jej nepodařilo zachránit,“ řekl mluvčí.

Příčiny neštěstí vyšetřuje speciální komise. „Chtěl bych jménem svým i všech zaměstnanců dolu vyjádřit naši soustrast rodině i blízkým zesnulého kolegy,“ uvedl ředitel Dolu Karviná Pavel Hadrava.

V letošním roce jde už o pátý smrtelný úraz v OKD. Za celý minulý rok zde přitom došlo „jen“ ke třem smrtelným úrazům.

"Přestože je tato statistika meziročně neradostná, v dlouhodobém srovnání je bezpečnostní situace v dolech OKD jednoznačně lepší než před několika lety. V posledních třech letech jsme investovali přes půl miliardy do ochranných a technických pomůcek horníků, což je nejvyšší investice do této oblasti v rámci celé novodobé české ekonomiky. Dalších téměř deset miliard šlo do nákupu nové těžební a razicí techniky od nejlepších světových výrobců, která přinesla do podzemí novou úroveň bezpečnosti,“ konstatoval Sobol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám