Hlavní obsah

Pád haly v České Třebové: Takhle jsem to nenakreslil, hájí se u soudu projektant

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

Okresní soud v Ústí nad Orlicí začal v pondělí projednávat zřícení sportovní haly v České Třebové. Obžalováni z obecného ohrožení byli projektanti střešní konstrukce Pavel Škorpil a statik Jiří Kohl. Podle obžaloby způsobili škodu ve výši přes 20 miliónů korun. Velké štěstí nejen pro ně je, že se téměř sedmdesáti přítomným podařilo halu včas opustit.

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové Video: Český Florbal

 
Článek

Projektant Škorpil se celé pondělní dopoledne hájil tím, že vyrobené nosníky neodpovídaly tomu, co on nakreslil do projektu. „Když jsme v neděli na místo neštěstí přijeli, bylo při pohledu na trosky hned jasné, co bylo příčinou,“ svěřil se soudu Škorpil. Podle něj spodní část příhradového vazníku byla vyrobena v rozporu s projektovou dokumentací. „Spodní pásnice byla dělená, tak jsem to nikdy neprojektoval,“ dušoval se Škorpil.

Laicky vysvětleno: Stropní vazníky měly tvar širokého trojúhelníku, spodní pásnice byla jejich přeponou. Obžalovaný vyslovil podezření, že výrobce třinácti dvacetimetrových vazníků se z ekonomických důvodů odchýlil od projektu.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Škorpil se svým obhájcem před soudem.

Pásnici vyrobil přepůlenou a dodatečně neodborně smontovanou, aby ušetřil náklady na nadrozměrný náklad na zahraničních a českých silnicích. „Byl tady šílený tlak na co nejnižší výrobní náklady,“ ukázal projektant prstem na výrobce vazníků.

Chyby měl prý poznat kolega

Druhý obžalovaný Jiří Kohl odmítl spolupracovat s vyšetřovateli už v předběžném líčení a k soudu se odmítl dostavit. Škorpil jej označil za kontrolora, který by měl poznat případnou chybu v jeho výpočtech. „Lidově řečeno měl kulatější razítko než já, pracoval jako kontrolstatik,“ popsal jeho pozici Škorpil.

Některé části výpovědi obžalovaného a prvního svědka projektanta Tomáše Fryše soudu naznačily, že zřejmě pro rozpory v posudcích a hodnoceních neskončí jednání soudu v úterý rozsudkem. „Nemůžu vyloučit, že jednání odročím,“ řekl Právu předseda trestního senátu orlickoústeckého soudu Richard Ander.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám