Hlavní obsah

Pacientku s otravou odmítlo sedm nemocnic, sanitka ji po Praze vozila hodinu a půl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská záchranná služba se ve středu marně snažila umístit do nemocnice ženu, která se na Palmovce otrávila léky a alkoholem. Záchranáře odmítlo sedm nemocnic a pacientku se teprve po 83 minutách od tísňového volání podařilo umístit na metabolickou jednotku v nemocnici pod Petřínem. Ve čtvrtek na případ upozornila mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová. Ti si na podobný přístup nemocnic stěžují opakovaně.

Foto: koláž Novinky

Článek

Třiačtyřicetiletou pacientku podle Ernestové sanitka vezla nejdřív do nejbližší nemocnice, v tomto případě Nemocnice Na Bulovce. Tam ji odmítli a stejné to bylo v dalších šesti nemocnicích - vinohradské, všeobecné fakultní, ústřední vojenské, Thomayerově, v Motole a Na Františku.

Mluvčí Bulovky Martin Šalek řekl, že tato nemocnice přijímá od pražské záchranné služby ročně 20 000 pacientů a je v tomto ohledu už několik let "absolutně nejvytíženější" ze všech pražských nemocnic. Uvedl, že o konkrétním případu, který popsala Ernestová, nic neví, ale pokud ženu na Bulovce přijmout odmítli, jistě pro to měli důvody. Nemocnice má podle mluvčího omezenou kapacitu a "není nafukovací".

Ernestová popsala další dva aktuální případy. Opět Nemocnice Na Bulovce podle ní nechtěla přijmout jednaosmdesátiletou pacientku se srdečním selháním, a tak ji vezli z noci na čtvrtek záchranáři z Proseka do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

"Do stejné nemocnice musela být v časných ranních hodinách převezena ze Strašnic 83letá pacientka s otokem plic. Tentokrát odmítla převzetí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady," dodala mluvčí Pražské záchranné služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám