Hlavní obsah

Pacientka psychiatrie dostala 15 let za vraždu

Právo, Novinky, Aleš Honus
OSTRAVA

Patnáct let vězení vyměřil ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě 47leté Mariii Scholtýskové z Ostravy-Poruby, bývalé pacientce opavské psychiatrické léčebny. Alkoholička, v minulosti již jednou odsouzená za pokus o vraždu, ubodala letos 25. ledna šesti ranami svého přítele Jindřicha Zlámaného.

Foto: Alena Lochmannová

Peníze získalo už více než 400 žadatelů.

Článek

Po činu byt zamkla a vrátila se do ústavu, kde se léčila, jako by se vůbec nic nestalo. Rozkládající se tělo našel až o deset dní později jiný pacient psychiatrické léčebny, kterému Scholtýsková sama dala klíče od garsonky.

Scholtýsková během hlavního líčení dopodrobna popsala svou lednovou  vycházku, k vraždě se ale navzdory mnoha důkazům nehlásila. "Tehdy jsme se pohádali, to ano, protože byl opilý. Kdo ho ale zabil, to netuším," hájila se žena, která byla za pokus o vraždu partnera odsouzena už v roce 1986. Propuštěna byla  po šesti letech za dobré chování.

Právě opakování útoku vůči partnerovi je podle soudem důvodem k udělení trestu na samé horní hranici trestní sazby 12 až 15 let. Obžaloba sice vzhledem k recidivě navrhovala výjimečný trest, soud se ale nakonec přiklonil k mírnější variantě.

"Od doby jejího propuštění ke spáchání dalšího zločinu uběhlo více než šest let. Soud má za to, že je to natolik dlouhá doba, že její jednání nelze kvalifikovat jako zvlášť nebezpečnou recidivu," uvedla předsedkyně trestního senátu Miketová.

Přítel ji napadal

Scholtýskovou podle ní omlouvá také skutečnost, že její partner, který rovněž našel smysl života v alkoholu, se k ní choval velice špatně. Dokonce byl odsouzen k podmíněnému trestu za její napadení.

Jak vyplynulo z vyšetřování, v psychiatrické léčebně se žena již dříve seznámila s pacientem Petrem Porubou, s nímž plánovala společnou budoucnost. Týden poté, co se Scholtýsková vrátila z vycházky, propustili lékaři Porubu do domácího léčení. Scholtýsková mu na jeho naléhání dala klíče od pokoje na ubytovně Metalurg.

"Říkala mi, ať se tam nastěhuji a počkám na ni," vypověděl Poruba. Když otevřel dveře garsonky, naskytla se mu hrůzná scenérie - na zemi leželo rozkládající se tělo zavražděného muže. "Myslel jsem si, že to je nějaký mrtvý černoch, protože měl hlavu úplně tmavou," vypověděl tehdy Poruba policistům.

Oba měli problémy s alkoholem

Při pitvě zemřelého soudní znalci zjistili, že Zlámaný byl před smrtí silně opilý. "Naměřenou hladinu alkoholu je u zemřelého možné již hodnotit jako otravu alkoholem," napsal soudní znalec ve svém posudku.

Scholtýsková byla okamžitě po nálezu mrtvého těla zadržena a obviněna z vraždy. O tom, že byla vůči zavražděnému v minulosti značně agresivní,  mluvila řada svědků.

Matka Zlámaného například řekla, že se jí syn svěřoval nejen s urážkami, ale mluvil i o řadě fyzických útoků. Také sousedka z ubytovny Metalurg vypověděla, že hádky byly velice časté. "Jednou jsem také viděla, jak mu na chodbě hodila flašku na hlavu," řekla u soudu sousedka z ubytovny. Odsouzená i státní zástupkyně si nechali lhůtu pro případné odvolání, takže rozsudek zatím není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám