Hlavní obsah

Otrávený alkohol dostali jako vzorek, pak začala třídenní pitka

– Ostrava

Tři dny trvalo pití otráveného alkoholu v zahradní chatce v Doubravě na Karvinsku. Uvedli to ve středu svědci před ostravským krajským soudem. Během loňského října v chatce skupina lidí popíjela životu nebezpečnou vodku, kterou jeden z nich dostal jako vzorek na ochutnání.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obžalovaní Marek Ženíšek (vlevo) s Petrem Hlavou u Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Nekolkované láhve otevírali jednu za druhou. V té době přitom v Česku lidé na otravu metanolem umírali. I z této skupiny jeden muž pitku nepřežil, další čtyři mají zdravotní následky. Alkohol se ke skupině dostal přes obžalované překupníky Petra Hlavu a Marka Ženíška. Právě druhý jmenovaný do chatky alkohol v krabicích přivezl. Bylo ho asi 50 litrů.

„Otec říkal, že mu lahve přivezl známý. Údajně jako vzorek na ochutnávku. Nevím, jestli je měl platit,“ řekl před soudem syn majitele chaty. Podle něj společnost pila tři dny v kuse. Během této doby několikrát otce navštívil. Bavil se s ním i o tom, že láhve vodky nemají kolky. „Říkal, že mu to přivezl známý, kterému věří. Tvrdil, že alkohol je nezávadný a prošel přes celní správu,“ uvedl svědek.

To ale nebyla pravda. Alkohol obsahoval 50 procent metanolu. Tento jedovatý koktejl podle odhadu obžaloby mohl zabít až 300 lidí. „Myslím, že tam celkem vypili asi deset lahví,“ řekl svědek. I další svědci vypovídali o tom, že večírek trval několik dnů. „Pilo se tam hodně. Raději jsem pak odešla. Nemohla jsem se na to dívat,“ řekla starší žena, která ve společnosti lidí v zahradní chatce strávila část jednoho dne.

Obžalovaným hrozí až 15 let vězení

Uvedla, že během té doby vypila dvě malé odlivky vodky. Žádné problémy ale z toho neměla. Podle obžaloby otrávený alkohol, 77 lahví, nakoupil Hlava. Přeprodal jej Ženíškovi. Ten pak část zboží přivezl majiteli chatky. Jakoukoliv spojitost s jedovatým koktejlem ale Hlava odmítá. Během svého krátkého vystoupení naopak uvedl, že s alkoholem kupčil ve velkém právě Ženíšek. Ten zase tvrdí, že láhve získal od Hlavy.

Státní zástupce David Bartoš sdělil, že se zatím nepodařilo najít spojovací článek mezi nyní souzenou dvojicí a hlavní větví metanolové mafie. Oběma souzeným mužům hrozí až 15 let vězení. V takzvané hlavní větvi kauzy stíhá zlínská policie 32 osob včetně hlavních původců a distributorů. Sedmi lidem hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

Po otravách načerno vyráběným alkoholem od propuknutí metanolové kauzy loni v září zemřelo 47 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám