Hlavní obsah

Otec zavražděného Jana Rokose: Syna mi půjčila za tři tisíce

Právo, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM
Aktualizováno

Výslechem svědků pokračoval v úterý v Ústí nad Labem v atmosféře plné emocí a bolestných vzpomínek soudní líčení s 38letou Antonií Staškovou a 50letým Pavlem Greplem. Ti jsou obžalováni z vraždy pětiletého syna Staškové Jana Rokose. Oběma obžalovaným hrozí až výjimečný trest. Otec dítěte Roman Rokos v úterý vypovídal před soudem.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Otec zavražděného chlapce Roman Rokos hovoří s novináři.

Článek

Motivem činu prý byla pomsta Staškové otci Honzíka Romanovi Rokosovi, který je klíčovým svědkem u soudu. Od května 2007 snažil o to, aby mu byl syn vrácen, po chlapcově únosu po něm nakonec sám pátral.

Nyní viní policii, že hledání zanedbala. „Nevěřím příliš policii, proto jsem poté co mi v květnu loňského roku družka nevrátila Honzíka, po něm pátral sám. Objížděl jsem se svou přítelkyní příbuzné Staškové na severu i západě Čech, byli jsme také na Moravě. Policistům jsem dával Honzíkovi fotografie a vylepoval plakátky,“ řekl soudu při jeden a půl hodinovém výslechu Roman Rokos.

Před ústeckým soudem vypovídali v úterý také Roman Rokos a jeho přítelkyně Jitka Procházková.foto: Právo/Rudolf Prchal

Rokos, i když se tím prý již nic nezmění a syna mu to nevrátí, očekává pro oba obžalované ty nejvyšší tresty.

Syna získal do péče

Roman Rokos v úterý vypovídal o svém vztahu se Staškovou. Seznámil se s ní v roce 2001, ale nikdy se nevzali. Tvrdí, že zpočátku byl jejich vztah bezproblémový, družka se o jejich syna údajně dobře starala. V roce 2005, kdy musel pracovně do zahraničí, od něho Stašková odešla a začala žít s Greplem, se kterým dříve chodila.

Jejich syna odvezla. Rokos ho občas vídal, ale prý mu ho nedovolila odvézt například domů na víkend. „Musel jsem jí dát 3 tisíce korun, aby mi Honzíka na víkend půjčila,“ prohlásil Rokos. Se svojí přítelkyní ho proto jednou sebrali, odvezli do Tábora a podali návrh na svěření syna do jeho péče. Loni na jaře soud rozhodl, že syna do péče otce svěří. Stašková si ho krátce poté vzala na víkend a již nikdy nevrátila.

Rokos dále řekl, že bratr Staškové ho upozornil, aby syna našel, protože jeho sestra prý řekla, že syna raději zabije, než aby ho vrátila. „Také mi řekl, že Stašková chce s chlapcem a Greplem odjet do Irska,“ dodal Honzíkův otec.

Podobně jako Rokos vypovídala i jeho přítelkyně. Uvedla, že Staškové dokonce nabízela společnou péči o jejího syna, prý to ale odmítla. Ani úterní vzájemná konfrontace Staškové a Grepla dnes neodstranila rozpory ve výpovědích obou obžalovaných. V úterý vyslýchaní policisté ale uvedli, že Grepl již od začátku tvrdil, že chlapce zabila Stašková. Ona údajně řekla, že to byl někdo jiný. Jednání soudu bude pokračovat ve středu výslechem znalců a čtením listinných důkazů. Zda soud vynese rozsudek, předseda senátu Ivan Elischer nedokázal říci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám