Hlavní obsah

Otec vlčích dětí se může ukrývat ve Španělsku

Otec z kauzy týraných dětí, které média pojmenovala vlčími, se možná skrývá ve Španělsku, kam po rozhodnutí odvolacího soudu odjel na dovolenou. Děti, které rodiče vychovávali alternativnímu postupy, jsou v péči svého strýce.

Reportáž o vlčích dětechVideo: Mirek Vaňura, Novinky

 
Článek

Otce dětí odsoudil nejprve městský soud k osmiletému trestu a matku k podmínce a ochrannému léčení. Odvolací Vrchní soud v Praze však snížil otci trest o polovinu a matku poslal do vězení na dva roky. Překvalifikoval také trestné činy z týrání svěřené osoby na těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, zanedbání povinné výchovy a ohrožování výchovy dítěte.

Rodiče ale po vynesení rozsudku v říjnu minulého roku odcestovali na dovolenou do Španělska, ze které se ale již zřejmě nevrátili. Soud totiž na ně nestihl po rozsudku uvalit vazbu. Policie nyní pátrá pouze po otci, protože na matku se vztahovala novoroční amnestie.

Pupeční šňůra jako rodný list

Rodiče se od propuknutí případu brání tím, že výchovu nezanedbávali, ale byli pouze zastánci alternativních metod. Synům, kterým bylo v době zveřejnění případu jeden a tři roky, údajně kupovali nejlepší a nejdražší biostravu. Dávali jim kaše, přesnídávky a ovocné a zeleninové šťávy. Chlapci prý nepotřebovali chodit ven. Také prý byli zdraví, a proto nepotřebovali žádná lékařská vyšetření.

Úřady o dětech nevěděly, rodiče měli jako rodný list pupeční šňůru. „Jako náhražku rodného listu nám ukázali část pupeční šňůry, kterou si nechali uschovanou v mrazáku,“ konstatoval kriminalista Michal Macháček.

Matka z bytu nevycházela několik let, vše zařizoval otec dětí. „Působila jako zastrašená žena bez svého názoru. Žádný svůj názor neprojevila, i když měla několikrát možnost se k celému případu vyjádřit. Vždy pouze odpověděla, zeptejte se manžela,“ dodal kriminalista Macháček.

Děti, které chodí do školky, jsou nyní v péči svého strýce a žijí na venkově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám