Hlavní obsah

Otec „vlčích dětí“ hrál roli vládce světa a majitele rodiny, tvrdí znalec

Právo, Josef Koukal
Praha

Otec takzvaných vlčích dětí, které s manželkou držel dva roky v utajení za dveřmi bytu v pražské Vinohradské ulici, není duševně nemocný, trpí však těžkou poruchou osobnosti podobnou, jakou trpívají fanatici. K takovému závěru dospěl znalec z oboru klinické psychologie Slavomil Hubálek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Otec přichází k soudu.

Článek

„Realizuje se v roli domácího tyrana, vládce světa, majitele rodiny, kterou izoluje od všeho světa včetně příbuzných,“ popsal 36letého muže obžalovaného z týrání vlastních dětí psycholog.

„Histerionsky mluví o lásce k manželce, ve skutečnosti však miluje jen sám sebe. K dětem nemá žádný vztah, sní o tom, jak se jich zbaví a ženu bude mít jen pro sebe,“ uvedl dále v posudku.

Každý týden jste kupoval krabici červeného vína, kterou jste proměnil v krev páně, kterou jste přijímali.
znalec k obžalovanému

Žena byla podle znalce naopak zcela v moci svého muže, kterého se bála. Izolace celé rodiny je podle Hubálka pro povahu otce zcela typické. „Jsem přesvědčen, že ten vzorec chování - uzavření se v jednom pražském bytě před celým světem, je projevem poruchy osobnosti, kterou obžalovaný trpí,“ uvedl Hubálek.

Vztah mezi rodiči zatajovaných chlapců označil za bizarní. Citoval například z výpovědi ženy, jak manželé přestupovali na křesťanství. Když se v kostele dozvěděli, že před křtem by museli absolvovat školení, pokřtili se údajně sami navzájem, manžel měl později doma vystupovat v roli kněze. To obžalovanému muži při výslechu znalce u soudu vadilo a ohradil se proti takovému označení. Proto mu Hubálek připomněl výpověď jeho ženy.

Do seznámení se s manželem byl její vývoj v podstatě normální.
znalec o obžalované

„Každý týden jste kupoval krabici červeného vína, kterou jste proměnil v krev páně, kterou jste přijímali,“ uvedl znalec směrem k obžalovanému.

Samotnou matku dětí označil psycholog za slabou, snadno manipulovatelnou osobnost, která po sňatku svému muži zcela podlehla. „Ještě nastoupila na vysokou školu, pak několik let pracovala jako sekretářka, do seznámení se s manželem byl její vývoj v podstatě normální,“ uvedl znalec. Po svatbě se však všechno změnilo.

„Chovala se jen tak, jak si manžel přál, přijímala jeho postoje. Na své dosavadní hodnoty, potřeby a zájmy zcela rezignovala,“ uvedl s tím, matka je však zároveň i pachatelkou zanedbání svých dětí. Aby se zbavila vlivu manžela, bude podle znalce muset absolvovat léčbu. Navrhl pro ni skupinovou psychoterapii v denním stacionáři. „Čeká ji bolestný proces prozření,“ dodal znalec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám