Hlavní obsah

Otcovrah dostal kvůli nemoci mírný trest

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V nepřítomnosti způsobené těžkou nemocí odsoudil v úterý senát Krajského soudu v Brně 24letého studenta Masarykovy univerzity v Brně Pavla Novosada, kterého za vraždu otce poslal do věznice na 7 let. Není však vyloučeno, že obžalovaný trpící rakovinou do věznice nikdy nenastoupí.

Foto: Ilustrační foto PČR
Článek

"Trest je podle nás přiměřený a je o něco nižší, než navrhoval státní zástupce, který požadoval 10 let. Jeho výkon však obžalovaný nastoupí, až mu to dovolí zdravotní stav," řekl předseda senátu Vlastimír Čech.

Podle dnešního rozsudku mladík zasadil otci loni v srpnu v ložnici rodinného domku v Uherském Brodě 28 ran nožem. Způsobil mu tak vážná zranění, že napadený na místě zemřel.

Na svou obhajobu Novosad uvedl, že zabíjet nechtěl, ale kritického dne se dostal do hádky s otcem, který mu vyhrožoval. Většinu soudního procesu se neúčastnil. Pouze na začátku soudu sdělil, že zabíjet nechtěl. "Nic takového jsem udělat nechtěl. Otec mi osudného dne nadával a vyhrožoval. Pak už si jen pamatuji, že jsem v ruce držel nůž a otec ležel na zemi. Zavolal jsem proto záchranku, ale bylo pozdě," vypověděl obžalovaný.

Motivem byla zlost

Jeho obhájce soudu sdělil, že mladík trpí ztrátou paměti a byl zřejmě v době spáchání vraždy nepříčetný. Znalci však tuto verzi vyvrátili a naopak uvedli, že má nadprůměrné IQ 130 a je jinak velmi klidný člověk.

K útoku ho přiměl vztek, když viděl, jak opilý otec často bije matku. "Vztek a zlost byly motivy vraždy," doplnil předseda senátu.

Protože soud verdikt vynesl v nepřítomnosti obžalovaného, nemohl se Novosad k trestu vyjádřit. Rozhodnutí tak zatím není pravomocné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám