Hlavní obsah

Osvobozující rozsudek v kauze e-shopu s konopím soud zrušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) zrušil osvobozující rozsudek nad dvěma společníky e-shopu se semínky konopí, konopnou kosmetikou a potravinami. Vyhověl tak dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana proti rozsudku, podle kterého se neprokázalo, že by se obchod orientoval na konzumenty marihuany pro její psychoaktivní účinky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"NS se ztotožnil s námitkami nejvyššího státního zástupce, podle kterých odvolací soud skutek obviněných nesprávně právně posoudil," řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Případ se podle něj vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Rozhodnutí NS padlo neveřejně, odůvodnění zatím není na jeho webu přístupné.

Splnili jsme podmínky policie, řekl u soudu obžalovaný majitel growshopu

Krimi

Muži čelili obžalobě ze šíření toxikomanie, Obvodní soud pro Prahu 2 je předloni v říjnu obžaloby zprostil, což potvrdil loni v květnu i Městský soud v Praze. Oba pražské soudy poukázaly například na to, že se nenašel žádný zákazník, který by nakoupená semínka prokazatelně využil s úmyslem vypěstovat a konzumovat marihuanu.

Zabrání veškerého zboží growshopů byla chyba, konstatoval Ústavní soud

Domácí

E-shop také nenabízel ucelený sortiment, chyběly například kuřácké potřeby.

Podle žalobců lze ale těžko věřit tomu, že cílem obviněných bylo pouze šířit konopí jako lék. V dovolání poukázali na to, že v naprosté většině případů je konopí pěstováno, aby bylo užito jako psychotropní látka.

"Jedná se o notorietu, přičemž i oběma obviněným muselo být zřejmé, že většina jejich zákazníků si semena konopí v jejich obchodě objednává právě proto, aby z nich vypěstovala rostliny konopí s co nejvyšším obsahem psychoaktivních látek, a to právě za účelem jejich toxikomanického zneužití," stálo v Zemanově dovolání.

Soud obrátil. Dříve osvobozenou majitelku growshopu teď potrestal

Krimi

Žalobci poukázali také na to, že na webu jsou informace o vůni, chuti i zaručeném obsahu THC, přičemž nejde jen o reklamní strategii. "Tomuto závěru lze oponovat tím, že právě ona 'reklama' v sobě zcela neodmyslitelně obsahuje prvek podněcování k využívání takto reklamou propagovaných předmětů," uvedlo státní zastupitelství. Nabídku e-shopu lze členit i podle efektů: povznášející, euforický, relaxační nebo hihňavý.

E-shop má v obchodních podmínkách napsáno, že kupující si je vědom trestní odpovědnosti a zavazuje se, že semena šlechtěného konopí nebudou zneužita k výrobě ani distribuci drogy, a to zejména ve velkém množství nebo vůči osobám mladším 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám