Hlavní obsah

Ostudu v ústecké policii vyšetřuje inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Ostudné pochybění ústeckých policistů, kterým z policejní budovy utekl krátce po zadržení nebezpečný sexuální zločinec, vyšetřuje inspekce ministra vnitra. Martin Duna z Pardubicka podezřelý ze znásilnění či pokusu o ně u osmnácti žen volně odešel a ukryl se doma, kde jej také policie v noci nalezla a již podruhé za včerejšek zatkla.

Foto: archiv NDM Ostrava

Na scéně Igor Orozovič a Petra Lorencová, hrdinové inscenace Smrtihlav.

Článek

Policejní debakl komentoval pro Český rozhlas Radiožurnál i ministr vnitra Stanislav Gross, který zatím nepojmenovaným viníkům z řad policie slíbil, že "věc pro ně bude mít velmi nepříjemnou dohru".

Kriminalisté dopadli Dunu včera dopoledne. Odvezli ho na výslech do Ústí nad Labem. Kolem půl čtvrté odpoledne ale utekl, když předtím ještě vyšetřovatelům vznesená obvinění přiznal. "Je to pro policii velká ostuda. Zjišťujeme, kdo útěk podezřelého zavinil," řekla mluvčí severočeské policejní správy Jarmila Hrubešová. Policisté později oznámili, že Dunu zadrželi včera ve 22:30 v místě jeho bydliště v Boleticích na Děčínsku.

K útěku mu stačila sponka

Ředitel krajské policejní správy Jiří Vorálek dnes popsal, jak se vůbec mohlo stát, aby tak nebezpečný zločinec zmizel z policejní budovy. "Podezřelý byl připoután k zařízení určeném k poutání osob. Jak sám říká, nalezl kancelářskou sponku a podařilo se mu pouta otevřít," řekl Vorálek v ČRo 1. Jak ale policejní ředitel přiznal, zadrženého muže v té chvíli nikdo nehlídal. Duna pak jednoduše odkráčel. Nejmenší problém ho nečekal ani na vrátnici, kde hlídači namluvil, že jej kriminalisté už pustili. "Chyba vrátného je nezvratná, protože si to vůbec neověřil," dodal Vorálek.

Je nyní na inspekci ministra vnitra, aby zjistila konkrétního viníka. Pokud však v Dunově útěku nespatří znaky trestného činu, příslušní policisté budou potrestáni pouze kázeňsky, tj. od důtky po finanční postih.

V Děčíně podezřelý ujel

Podobný neúspěch jako policisté z Ústí nad Labem zažili počátkem měsíce jejich děčínští kolegové. Podezřelý, kterého policejní hlídka nechala ve služebním autě chvíli bez dozoru, jim ujel a o den později se sám přihlásil na policii ve Vyškově u Brna.

Útěky zadržených v ČR:

31. ledna 2001 - Z policejní služebny v Neratovicích na Mělnicku utekl zadržený celostátně hledaný muž. Z cely se dostal tak, že odemkl zámek u mříží, za kterými byl uvězněn.

27. července 2001 - Z policejní služebny v Lupáčově ulici v Praze 3 uprchl muž podezřelý z krádeží a podvodů. Policie přitom muže z Kladna hledala několik měsíců v celostátním pátrání.

6. září 2001 - Z budovy Úřadu vyšetřování pro Prahu 4 utekl cizinec podezřelý z loupežného přepadení. Policisté podezřelého údajně připoutali na chodbě k železné mříži a nechali ho samotného. Muži se podařilo uvolnit pouta a uprchnout oknem.

29. září 2001 - Z prvního patra policejní služebny v Třinci na Frýdeckomístecku utekl osmadvacetiletý muž zadržený policisty kvůli podezření z krádeže. Muž se asi protáhl mříží a pak vyskočil z okna. Zadržen byl týž den na Karvinsku.

8. prosince 2001 - Z policejní stanice v Čáslavi na Kutnohorsku utekl Ukrajinec předvedený spolu se svým krajanem pro podezření, že napadl hosty v jedné z čáslavských heren. Zatímco jeden z Ukrajinců byl u výslechu, druhý využil chvilkové nepřítomnosti policisty a utekl okénkem v kuchyňce.

18. června 2002 - Z okna policejního oddělení v Brně-Králově Poli vyskočil čtyřiadvacetiletý Vladimír Pecha předvedený na stanici k výslechu kvůli podezření z vloupání. Podle policejní verze muž napadl doprovázejícího policistu, proskočil dvojitým oknem na chodbě a zřítil se z výšky osmi metrů na dvůr stanice. Na následky zranění o tři dny později zemřel. Inspekce ministra vnitra případ odložila s tím, že nebylo shledáno ničí pochybení.

13. listopadu 2002 - Z budovy náchodského okresního soudu utekl jednatřicetiletý Ferdinand Baník čelící obvinění z podvodu. Muž byl v den útěku předveden před soudce, který jej vzal do vazby. Při odchodu z jednací síně Baník odstrčil policistu, vyskočil otevřeným oknem ven a uprchl.

ČTK

Policie muže zadržela pro podezření, že poškodil zařízení jednoho děčínského hotelu. Podle původní verze policistů se muž choval agresivně a dokonce na jednoho z nich poštval psa.

Reklama

Související články

Výtahový násilník dopaden

Severočeští kriminalisté v úterý zadrželi muže, který od května letošního roku v Čechách napadl a znásilnil nebo se pokusil znásilnit především ve výtazích...

Výběr článků

Načítám