Hlavní obsah

Ostravský soud odmítl vydat Rusku stíhaného bankéře

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalý ruský bankéř a spisovatel Ilja Staševskij, který je ve své zemi obžalován z gigantické zpronevěry 231 miliónů dolarů a letos v červnu získal v České republice politický azyl, si může definitivně oddechnout. Krajský soud v Ostravě v pátek zamítl žádost Ruska o jeho vydání. Verdikt bude pravomocný v okamžiku jeho doručení, státní zástupkyně se vzdala práva na stížnost.

Článek

Trestní stíhání bývalého šéfa Moskevské inovační banky v Rusku označují mezinárodní organizace za politicky vykonstruované. Postavily se za něj například organizace Amnesty International a Český helsinský výbor. Nejprve mu české ministerstvo vnitra udělilo tzv. překážku vycestování, letos v červnu pak získal v ČR politický azyl kvůli obavám, že by se mohl stát obětí zinscenovaného procesu a nelidského zacházení.

Formální jednání soudu

Páteční jednání ostravského soudu bylo jen formalitou, soud totiž nemůže zrušit rozhodnutí ministerstva o udělení azylu. "Vydání k trestnímu stíhání do Ruska není přípustné, protože azyl je jednou ze základních překážek," vysvětlil soudce.

"Jsem rád, doufal jsem, že soud takto rozhodne. Do Ruska už se ale asi nepodívám," řekl Staševskij a dodal, že v nejbližší době hodlá požádat o české občanství. Rusko ho viní ze zpronevěry státních peněz, které byly určeny výrobci stíhaček MiG-29.

Staševskij ale tvrdí, že v době, kdy peníze zmizely, už v bance nepracoval, což dokládá dokumenty o rozvázání pracovní smlouvy. Podle organizací, které se zabývají ochranou lidských práv, je Staševskij obětí politických štvanic v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám