Hlavní obsah

Organizovala pyramidový podvod, z lidí vylákala 116 miliónů

Právo, ČTK, koc

Ústečtí kriminalisté odhalili organizátorku pyramidového podvodu, která od lidí vylákala během čtyř let 116 miliónů korun. Slibovala jim nadstandardní úročení peněz. Soud poslal obviněnou do vazby, hrozí jí až desetileté vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Osmapadesátiletá žena ze Sokolovska začala podle policie s podvody v roce 2010. Slibovala úročení vkladů od 10 do 20 procent. Policie jí zatím prokázala 17 případů. „Lidé jí svěřovali nejrůznější sumy, od 100 tisíc až do 10 miliónů korun," řekl komisař krajského oddělení hospodářské kriminality František Horáček.

Obviněná si podle policie zavedla dobře fungující systém. V počátcích klientům vklady skutečně úročila, a oni ji potom doporučovali dalším lidem. Peníze si nechávala posílat na svůj bankovní účet. Od lidí během čtyř let vybrala 116 miliónů korun. Minimálně 50 miliónů jim nikdy nevrátila. „Počet poškozených není pravděpodobně konečný. Prověřujeme dalších 25 případů," doplnil Horáček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Byla velmi přesvědčivá”

Na případ přišla policie vlastním šetřením. Nikdo z poškozených se na kriminalisty neobrátil. „Svědčí to o tom, že pachatelka byla schopná peníze nejen z těch lidí vylákat, ale zároveň je přesvědčit, že jakoukoliv akci proti ní udělají, jim uškodí. A zabrání tomu, aby finanční prostředky byly vyplaceny. Byla velmi přesvědčivá," doplnil Horáček. S klienty přitom neuzavírala žádné smlouvy, vždy jim pouze vystavila směnku.

Policii se nepodařilo peníze zajistit. Při domovní prohlídce našli jen 25 tisíc korun v hotovosti a investiční diamant. Žena většinu peněz utratila. „Používala je pro vlastní životní náklady i luxusní dovolené," doplnil Horáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám