Hlavní obsah

Opilý za volantem zabil tři lidi, dostal sedm let

– BŘECLAV
Právo, miv

Sedm let ve věznici s dozorem a desetiletý zákaz řízení. Takový je rozsudek, který ve čtvrtek vynesl Okresní soud v Břeclavi nad Michalem Hovězákem. Soud se ztotožnil s obžalobou, která dvaadvacetiletého mladíka viní ze smrti tří lidí.

Článek

Rozsudek jej viní ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti a řízení pod vlivem návykových látek. Navíc musí poškozeným zaplatit celkem téměř 3.25 miliónu korun náhrad.

Verdikt soudu je ale nepravomocný, obhájce Pavel Holub se na místě odvolal. Státní zástupce Tomáš Foldyna se nevyjádřil. Soudkyně Petra Wolfová považuje případ za prokázaný, čemuž nezabránilo ani zapírání.

V obci 151 km/h

Obžalovaný podle důkazů řídil 29. října roku 2005 ve 3:50 poblíž obce Kobylí Audi A6 v majetku leasingové společnosti rychlostí minimálně 151 kilometrů za hodinu. Řídil, přestože měl v té době v krvi nejméně 1,5 promile alkoholu a vozidlo nemělo platnou technickou prohlídku.

V Audi dokonce sedělo šest lidí. Po nárazu do betonového mostu se auto roztrhlo a obě části, každá na jiné straně silnice, shořely. Výsledkem byli tři mrtví lidé. Hovězák po celou dobu svou vinu popíral, u soudu nevypovídal a za pomoci obhájce se snažil ji svalit na dva další cestující, kteří přežili. František Móric ve vraku přišel o manželku a druhému živému spolucestujícímu zemřel v Audi bratr. 

Bitva soudních znalců

Snaha obhajoby vedla k tomu, že se ve čtvrtek soudní síň proměnila v kolbiště soudních znalců. Za pomoci videoprojekce se odborník, placený obhajobou, snažil dokázat, že Hovězák řídit nemohl. Argumentoval, že se jednalo o čelní střet, zatímco znalec z přípravného řízení hodnotil také kluzný a rotační pohyb tříštícího se auta. Na rozdílných závěrech znalců postavil obhájce sou závěrečnou řeč a žádal osvobození Hovězáka. Výpověď hasičů, záchranářů a spolucestujících, kteří uvedli jako řidiče jeho mandanta, nevzal v potaz.

Státní zástupce Tomáš Foldyna se pozastavil na jednáním obžalovaného. "V době, kdy byl již stíhán, byl třikrát přistižen při dopravním přestupku a vysloužil si dokonce zákaz řízení. Nepřísluší mi hodnotit z lidské stránky jeho charakter nebo svědomí, ale jako řidič je extrémně nebezpečný," řekl Foldyna a vyjádřil politování nad tím, že zákon neumožňuje řidiči Hovězákova typu vyšší trest zákazu činnosti. "Tito lidé by měli chodit pěšky a už nikdy by neměli usednout za volant," řekl Foldyna.

Hovězák před soudem vše popřel

"Co se stalo je hrozné, ale stojím si za tím, že jsem neřídil," byla jediná slova mladíka k případu. Ani náznak lítosti a kamenný obličej měl po celou dobu jednání. Na rozdíl od rodičů, sourozenců a manžela jedné z obětí.

"Sedm let je málo, měl dostat víc," tvrdil cestou od soudu František Móric, který se po smrti manželky stará o dvě děti. U soudu navíc zažíval těžké chvíle, když na něj obhajce naléhal, aby vypověděl, kolik udělal za život dopravních přestupků a podobně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám