Hlavní obsah

Opilci jsou nechtěným horkým bramborem

Právo, Radek Plavecký

Středočeští záchranáři se ohradili proti vyjádření jihomoravské policie, že by lidé měli k opilcům nalezeným někde na ulici volat záchranáře, nikoli policii. Zdravotníci poukazují na to, že opilí lidé bývají často agresivní, zdravotníky napadají a policie by se záchranáři měla spolupracovat.

Článek

Podle policie zase bývá obtížné zjistit, zda se skutečně jedná jen o opilého člověka, nebo zda není zapotřebí lékařské ošetření a pokud na místo přijede jen policista, nedokáže člověku zajistit potřebnou péči, volá dodatečně záchranáře a zdravotnická pomoc má zpoždění.

„V ideálním případě bychom měli zasahovat společně, ale v 90 procentech případů přijíždíme první a na policii pět až deset minut čekáme. Pokud jsme na místě sami, opilí lidé jsou mnohem agresivnější, slovně i fyzicky nás napadají a je to hodně nepříjemné. Pokud je u toho i policie, opilci si přeci jen tolik nedovolí a policie může agresivního člověka zpacifikovat,“ vysvětlila postoj záchranářů jejich mluvčí Tereza Janečková.

Několik napadení od začátku roku

K tomu přidala několik případů z posledních dní. Od Nového roku už opilci napadli záchranáře už několikrát. Jeden z nejagresivnějších byl v Kladně. Muž, který tam spadl na křižovatce z kola a při snaze o ošetření kopl lékařku několikrát do břicha, sprostě nadával a odmítal se nechat ošetřit.

„Nemůžeme ho nechat ležet na křižovatce, proto jsme si přivolali na pomoc policii. Dva policisté pak muže doprovázeli v sanitce i při převozu do nemocnice,“ uvedla Janečková. Podle ní není problém veřejnosti, jaké číslo má volat při nálezu opilého.

Záchranáři mají omezené možnosti se bránit

„Tuhle odpovědnost nemůžeme házet na lidi a chtít, aby nás obvolali všechny. To je problém dispečera, aby rozhodl, koho na místo pošle. Jde o to, abychom se domluvili my s policií na těsnější spolupráci. Chápeme, že i oni toho mají hodně, ale z našeho pohledu je to velký problém, jet k opilému sami. Záchranáři nemají moc možností, jak se mohou bránit, omezovací a donucovací prostředky jsou oprávněni použít pouze policisté. Zklidnění pacienta sedativy, pokud to nevyžaduje jeho zdravotní stav, je rizikové a mohlo by vést ke zhoršení zdravotního stavu,“ dodala zdravotnice.

Podle policistů však není v jejich silách, aby vyjížděli ke každému opilci a dělali záchranářům doprovod. „Pokud je nahlášen nějaký incident nebo si nás záchranáři vyžádají, tak samozřejmě vyjíždíme,“ dodala mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Preventivně ale ke každému opilci posílat hlídku by bylo pro policii neúnosné, takže si záchranáři musí poradit sami.

Tisíce podobných výjezdů

„Takových výjezdů by byly tisíce a takovou možnost nemáme,“ doplnila Budská. Velmi často se opilců ujímají strážníci městské policie, protože právě jim lidé ve městech častěji volají na linku 156, nebo samotné pěší hlídky na opilce narážejí."

Pokud hlídky vidí, že člověk je skutečně jen opilý a nemá závažné zranění, tak vůbec záchranku nevoláme. Jsme s nimi domluvení, že člověka jen převezeme do nemocnice na vyšetření a pak případně na záchytku,“ řekl Právu ředitel mladoboleslavské městské policie Tomáš Kypta. Podle záchranářů by snad pomohlo, pokud by i oni stejně jako policie měli statut veřejného činitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám