Hlavní obsah

Okradení klienti H-Systemu chtějí odškodnění za soudní průtahy

Právo, jfk

Zhruba čtyři stovky lidí, kteří přišli o úspory v projektu údajného levného bydlení od firmy H-System a připojili se k trestnímu stíhání jejích manažerů, požádají ministerstvo spravedlnosti o odškodnění. Za průtahy, kvůli nimž v lednu exprezident Václav Klaus pachatele amnestoval, nese podle nich vinu stát.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Žádost na ministerstvo spravedlnosti zašleme v nejbližších dnech,“ řekla Právu mluvčí sdružení Maják zastupujícího část poškozených klientů H-Systemu Jitka Drunecká.

Okradení investoři nechtějí od státu vymáhat celou škodu (na každého z klientů připadá zhruba milión korun), ale pouze odškodnění za průtahy v trestním řízení, které případ dovedly až k amnestii. Její platnost pro manažery H-Systemu potvrdil minulý týden Nejvyšší soud.

„Podle judikatury Evropského soudu pro lidská práva, ale i ve smyslu nálezů Ústavního soudu ČR mají poškození nárok na náhradu za průtahy v řízení,“ podotkla advokátka Hana Marvanová, která klienty H-Systemu u soudů zastupovala.

„První trestní oznámení padla v roce 1997, v roce 2001 byla podána obžaloba, o rok později začal soud. A teď se poškození dozvěděli, že tři ze čtyř manažerů jsou nevinní a nemusejí jim nic zaplatit. Jestli se k tomu stát nějak nepostaví, podlamuje to jakoukoli důvěru těch lidí v právní stát,“ dodala advokátka.

Od Benešové se pomoci nedočkají

Podle Drunecké je pro klienty dobře, že ministryní spravedlnosti je bývalá nejvyšší státní zástupkyně a pozdější opoziční politička za ČSSD Marie Benešová.

„Ona nám byla po celou dobu nakloněna a věděla, že jsme se stali obětí exemplárního podvodu,“ vysvětlila Právu Drunecká.

Jenže už dnes je jisté, že právě od Benešové a celé vlády Jiřího Rusnoka se poškození klienti H-Systemu pomoci nedočkají.

„Ministryně spravedlnosti Marie Benešová považuje toto za případné téma až pro svého nástupce, neboť vláda je v demisi a bude končit,“ sdělila Právu mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

„(Benešová) Navíc připomíná, že finanční situace ČR i vzhledem ke stále definitivně neschválenému státnímu rozpočtu neskýtá záruku pro takovéto úvahy,“ dodala mluvčí.

Minulá vláda jen slibovala

Rusnok dokonce přehrává míč na stranu parlamentu. „Jedná se o legislativní problém a jeho řešení je také na legislativní úrovni,“ odpověděla Právu premiérova mluvčí Jana Jabůrková.

Že by stát měl klienty H-Systemu odškodnit, navrhl začátkem roku tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Tehdy vyšlo najevo, že Klausova amnestie nejenže zastaví stíhání podezřelých ve stovkách kauz, ale tvrdě dopadne i na poškozené. Někteří ministři proto přiznali spoluodpovědnost vlády Petra Nečase (ODS), který jako premiér amnestii spolupodepsal, za důsledky tohoto kroku.

„Jenže zůstalo jen u proklamací a vláda to neřešila. Přijala pouze zákon, že poškození nebudou muset platit soudní poplatek, když něco vymáhají, ale to není o nákladech řízení a už vůbec ne o náhradě způsobené újmy, třeba jen těmi průtahy,“ podotkla Marvanová.

„Odškodnění za průtahy činí kolem 20 tisíc korun ročně. U celkové škody by bylo těžké prokazovat, co stát zavinil či nezavinil, ale za průtahy odpovědný rozhodně je,“ dodala mluvčí klientů Drunecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám