Hlavní obsah

Odvolání v kauze Srba a spol. v říjnu před vrchní soud

– PRAHA
Novinky, Pavel Blažek

Soudce pražského Vrchního soudu Jiří Lněnička bude v říjnu rozhodovat o odvolání odsouzených v kauze údajné přípravy nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové, která se měla stát loni v létě.

Foto: Jaroslav Nakládal

Udílení ocenění

Článek

"V září jsme od Krajského soudu v Českých Budějovicích, který případ rozhodoval, obdrželi spis. Veřejné zasedání za předsednictví soudce Lněničky se bude konat letos 30. a 31. října," řekla v úterý Právu pracovnice pražského vrchního soudu.

Případ bude projednáván prakticky od začátku. Podle trestní kanceláře Krajského soudu v Českých Budějovicích se proti rozsudku, který vynesl letos 30. června tamní senát za předsednictví soudce Slavomíra Cirhana, odvolali všichni odsouzení.

"Pan Karel Srba, odsouzený na osm let vězení s ostrahou, se odvolal okamžitě po vynesení rozsudku. V zákonné lhůtě po doručení rozsudku podala odvolání Eva Tomšovicová, odsouzená na šest let, Michal Novotný, odsouzený na šest let, Petr Volf, odsouzený na čtyři roky, a Jiří Slavík, odsouzený podmínečně," odpověděla v úterý na dotazy Práva pracovnice trestní kanceláře českobudějovického krajského soudu.

Najatý vrah běžel na policii

Podle nepravomocného rozsudku bývalý generální sekretář ministerstva zahraničních věcí Srba připravil vraždu novinářky ve snaze zabránit jí v rozkrývání rozsáhlé korupční aféry na ministerstvu, ze které byl loni obviněn.

Provedení vraždy podle rozsudku zorganizovali Tomšovicová, Novotný a Volf. Pro účel vraždy Tomšovicová zakoupila od Slavíka více než jeden kilogram semtexu. Novotný za pomoci Volfa a s vědomím Tomšovicové na provedení vraždy najali policejního agenta Karla Jánského-Rziepela z Vimperku, který je známý pod přezdívkou Citrón. Rziepel zakázku na vraždu přijal, ale vše hned oznámil svým kontaktním důstojníkům z okresního policejního ředitelství v Prachaticích. Pod vedením policistů pak Rziepel loni v červenci provedl předstírané přípravy a údajné provedení vraždy.

Kříženecký: chyby v procesu

Srbův obhájce Miroslav Kříženecký Právu sdělil, že v písemném odvolání napadl veškeré výroky soudce Cirhana o vině. "Českobudějovický soud a přípravné řízení nepřiznaly našemu mandantovi právo na spravedlivý soudní proces. Dokládají to například znalecké posudky na slečnu Tomšovicovou. Jsou dva a jsou mezi nimi hluboké rozpory. Podle jednoho je slečna Tomšovicová ve svých výpovědích věrohodná, podle druhého nikoliv. Soud nenařídil revizní znalecký posudek. Zachoval se tak, že jednomu věřil a druhému nevěřil. To je to nejhorší, co soud mohl udělat. Takových vad je mnoho," řekl v úterý Právu advokát s tím, že je s druhým Srbovým obhájcem Vítem Širokým rozhodnut, aby se věcí zabývaly třetí instance.

"Přepokládáme, že budeme muset podat dovolání k Nejvyššímu soudu a jít ještě dál, aby naše věcné a zdůvodněné argumenty byly vzaty v úvahu a náš mandant měl zaručen spravedlivý proces," dodal Kříženecký.

Reklama

Související články

Tomšovicová: Srby jsem se bála

Výpověďmi plných rozporů pokračoval ve středu u Krajského soudu v Českých Budějovicích třetí den projednávání případu údajně chystané vraždy novinářky Sabiny...

Opilý Citrón stojí u soudu na straně Srby

Před senátem Krajského soudu v Českých Budějovicích ve čtvrtek vypovídal Karel Rziepel - Jánský. Klíčový svědek, který celý případ údajně plánované vraždy...

V kauze Srba vypovídala novinářka Slonková

U Krajského soudu v Českých Budějovicích ve středu, po zhruba třítýdenní pauze, znovu pokračovalo projednání případu přípravy nájemné vraždy novinářky. Před...

Výběr článků

Načítám