Hlavní obsah

Odvolací soud zrušil trest pro Tauchenova kumpána

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni v pondělí zrušil v odvolacím řízení rozsudek, podle kterého měl jít na pět let do vězení osmačtyřicetiletý Pavel Kočovský. Ten byl obžalován společně s Pavlem Tauchenem za krádeže z trezorů otevíraných pomocí výbušniny. Tauchen se v průběhu trestního řízení zastřelil, když ho vypátrala policie po útěku vězeňské eskortě, kterou loni v listopadu přepadla jeho manželka Dagmar.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Na začátku soudního jednání loni v červnu usedli na lavici obžalovaných Kočovský (vlevo) s Tauchenem ještě společně.

Článek

„Soud nižšího stupně jednání obžalovaného špatně právně kvalifikoval a navíc své rozhodnutí dostatečně nezdůvodnil tak, jak to ukládá trestní řád. Proto byl rozsudek zrušen a případ vrácen k novému projednání,“ uvedla mluvčí krajského soudu Alexandra Vaňková.

Kočovského s Tauchenem žaloval státní zástupce za krádež, poškozování cizí věci a nedovolené ozbrojování. K otevření trezoru jim stačila plastická trhavina, rozbuška, dva dráty a plochá baterie. Do většiny z nich se hravě dostali a přišli si na statisícové částky.

„Během půldruhého roku způsobili krádežemi škodu bezmála za sedm set tisíc. Vloupali se do devíti objektů na různých místech republiky,“ řekl žalobce Zdeněk Slepička. Podle něho pachatele usvědčily DNA a pachové stopy zajištěné z místa činu.

Dvojici zatkla zásahová policejní jednotka loni v lednu v Praze. Při zadržení u nich detektivové našli rozbušky a trhavinu, kterou používali při otvírání trezorů. „Provedenými důkazy, zejména vyjádřením expertů na genetiku a pyrotechniku, bylo spolehlivě prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný, a to ve spolupachatelství,“ řekla letos v květnu soudkyně Alena Rundová.

Kočovský se snažil hodit vinu na Tauchena. „Nechal jsem u sebe tašku, kterou mi dal Tauchen. V ní byla trhavina. Myslel jsem si, že je to součást nějakého ohňostroje. Několikrát po mně chtěl, abych mu tou červenou hmotou naplnil krabičku a přinesl mu ji i s rozbuškou,“ prohlásil Kočovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám