Hlavní obsah

Odvolací soud zrušil rozsudek nad expolicistou, který vydíral veterináře

Právo, Petr Kozelka
Brno

Krajský soud v Brně v úterý zrušil rozsudek nad bývalým elitním policistou Martinem Foltýnem, který se odvolal proti rozsudku Okresního soudu v Jihlavě. Ten původně poslal Foltýna na tři roky za mříže kvůli vydírání veterináře. Okresní soud se tak případem bude znovu zabývat. Foltýn se hájí tím, že po svém odchodu od policie trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Foltýn (vpravo) a Roman Motyčák před brněnským krajským soudem.

Článek

Ještě před několika lety patřil Martin Foltýn mezi policejní elitu. V Brně pomáhal budovat jako jeden z velitelů jednotku, která vyjíždí na nejsložitější zásahy. Účastnil se mezinárodních policejních misí v Africe a bývalé Jugoslávii, sbíral vyznamenání. Jenže pak byli tři členové jeho brněnské jednotky obviněni z toho, že při zákroku zbili zatýkaného Vietnamce tak, až na následky bití zemřel, a Foltýn odešel od policie.

Jenže podle státního zástupce přešel na druhou stranu barikády; v září 2011 ho zásahová jednotka dopadla poté, co se měl podílet na vydírání veterináře z Jihlavska.

Není schopný se sám úkolovat a posoudit jemné hranice toho, co je a co už není přípustné. Od čtrnácti let je v uniformě, vyrostl ve skleníku.
advokát

Foltýna vyšetřovatelé viní z toho, že se svým komplicem vydíral veterináře Luboše Kucharoviče kvůli tomu, aby uhradil své dluhy vůči Romanu Motičákovi. Kromě výhružných dopisů měly do arzenálu přesvědčovacích metod patřit i těžší kalibry. Veterinář například našel před domem nefunkční granát, vydíraného muže měli také odvést na odlehlé místo, tam ho svázat a mučit slzným sprejem. Když se mu pak měli pokusit vypálit dveře od domu, zadržela je zásahová jednotka.

Trauma jako veteráni z Vietnamu 

Motyčák, který si Foltýna a jeho komplice najal, dostal u soudu pět let, komplic Zdeněk Zapletal vyvázl bez trestu.

Expolicistův advokát Radek Ondruš svého klienta hájil tím, že Foltýn trpí posttraumatickou stresovou poruchou, veteránským syndromem, kvůli kterému neví, jak se zapojit do normálního života. „Není schopný se sám úkolovat a posoudit jemné hranice toho, co je a co už není přípustné. Od čtrnácti let je v uniformě, vyrostl ve skleníku,“ konstatoval Ondruš s tím, že Foltýn má stejné problémy jako například veteráni z Vietnamu.

„Jde o jednotlivý zjevný exces, v minulosti se nikdy ničeho nedopustil, je potřeba se na to dívat jako na selhání v důsledku psychické poruchy,“ dodal Ondruš. Krajský soud v Brně se ale takovou obhajobou nezabýval, verdikt v případu zrušil a vrátil kauzu znovu na začátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám