Hlavní obsah

Odvolací soud zmírnil ženě trest za týrání jejích dětí

Olomouc

Olomoucký vrchní soud v pondělí zmírnil třicetileté matce z Olomouce trest za týrání jejích dvou malých dětí. Žena u odvolacího soudu dostala 2,5 roku s podmíněným odkladem na tři roky. Krajský soud jí původně uložil podmíněný trest o něco přísnější. Podle soudců vrchního soudu žena s intelektem na úrovni devítiletého dítěte nenese trestní zodpovědnost za těžkou újmu na zdraví, kterou u dětí znalci prokázali.

Článek

Obžaloba ženě kladla za vinu, že zapříčinila těžkou retardaci svých dětí, jejich opožděný psychomotorický vývoj a poruchu řeči. Náprava ani u jednoho z dětí podle znalců už nebude možná. "S ohledem na svůj intelekt nebyla schopna některé důsledky svých jednání zvážit a dovodit, a tím pádem není zodpovědná za těžkou újmu na zdraví," řekl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Trestného činu týrání svěřené osoby se žena podle obžaloby dopouštěla nejméně od prosince 2008. Tehdy měly děti tři a čtyři roky. O dva roky později skončily na čas v péči příbuzných, nyní se nacházejí v dětském domově. Otec o ně nejeví zájem. Obžaloba ženě vytýkala to, že se s dětmi neustále stěhovala, neuspokojovala jejich základní psychické a biologické potřeby.

Podle odborníků mají obě děti narušený vývoj, chlapec je nedůvěřivý, holčička má závažnou emoční poruchu, je úzkostná, vztahovačná a nikomu nedůvěřuje. Proti původnímu rozsudku krajského soudu se odvolaly obě strany. Žena žádala zproštění obžaloby. Její obhájce namítal, že nebyla schopna rozpoznat následek svého chování a že se vzhledem ke svému intelektu ani nemohla o děti lépe starat.

Soud znovu vyslýchal znalkyni

"Obžalovaná není objektivně schopna se odpovídajícím způsobem o děti starat, pouze v určité míře," řekl její obhájce. "Má pozitivní city k dětem, má je ráda a navštěvuje je," dodal. Upozornil i na nedostatečnou péči orgánu péče o dítě.

Žalobkyně žádala u soudu naopak přísnější nepodmíněný trest. Poukazovala na to, že žena má sice inteligenci v pásmu lehké mentální retardace, ale přesto mohla rozpoznat opožděný vývoj dětí. Místo toho se jim nevěnovala a opouštěla je. "S ohledem na následky, které nastaly u obou dětí, je na místě uložení nepodmíněného trestu," řekla státní zástupkyně Jarmila Večeřová.

Sama přitom přiznala, že případ je složitý i vzhledem k tomu, že znalci museli rozpoznat, zda si byla svého chování a jeho důsledku vědoma. Právě otázku, zda mohla žena vzhledem ke svému intelektu vědět, že svým chováním může způsobit poruchu zdraví u dětí, rozebíral i vrchní soud, který znovu vyslechl znalkyni.

"Vzhledem ke svému intelektu to vědět nemohla," uvedla znalkyně. Odvolací soud nakonec rozsudek zrušil a změnil právní kvalifikaci. Ženě místo původních pěti až 12 let hrozilo dva až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám