Hlavní obsah

Odškodnění za záměnu dětí míří k soudu

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ
Aktualizováno

Maximálně 600 tisíc korun - to je součet částek, které je Nemocnice Třebíč ochotna vyplatit rodinám zaměněných dětí. Ve čtvrtek to oznámil právní zástupce zařízení Ondřej Dostál. Reakci právního zástupce rodin Igora Veleby, který újmu spočítal na 12 miliónů korun, se sehnat nepodařilo.

Článek

Nemocnice podle Dostála dosud neobdržela písemný požadavek na částku 12 miliónů korun ani její právní zdůvodnění. Igor Veleba zatím takto požádal jen o 97,5 tisíce korun jako úhradu nákladů, vynaložených rodinami v souvislosti se záměnou.

To však nemocnice odmítá.„K tomu chybí právní důvod. Rodiny dostaly od kraje Vysočina po 100 tisících korun právě na úhradu mimořádných nákladů a tato částka potřebu dostatečně pokryla,“ míní. Dále uvedl, že při poslední schůzce s advokátem rodin padlo, že z částky 12 miliónů korun je možné částečně ustoupit. „Stále ale nikoli v rámci našich představ,“ uvedl Dostál.

Děti újmu údajně neutrpěly

Jak vysvětlil, podle údajů ze znaleckého posudku o psychické újmě rodin v porovnání s předpisy a srovnatelnými kauzami došlo právní zastoupení nemocnice k částce 150 tisíc korun pro každého z rodičů. Děti nárok na odškodnění podle něj nemají, protože žádnou újmu neutrpěly.

„Podle legislativy je možné za usmrcení vyplatit maximálně 240 tisíc korun. Každý ze žalobců v kauze nehody u Nažidel dostal 100 tisíc korun,“ uvedl Dostál. Zdůraznil také, že například za následky nepříjemných rozvodů se nevyplácí poškozeným nic.

Naznačil přitom, že odškodné se bude platit z veřejných peněz, takže není možné přesáhnout právní rámec. Ředitel nemocnice Petr Mayer připomněl, že pojišťovna v tomto případě umožní nemocnici vyplatit částku do jednoho miliónu korun. „Pokud by soud dospěl k vyšší částce, museli bychom to řešit ve spolupráci se zřizovatelem (kraj Vysočina, pozn. red.). Likvidační by to ale pro nás nebylo,“ řekl.

Následovat bude zřejmě žaloba

Žaloba by podle dřívějšího vyjádření Igora Veleby měla být podána ke krajskému soudu v Brně do čtrnácti dnů, zatím se ale tak nestalo. „Naše nabídka na mimosoudní vyrovnání trvá. Iniciativa je však na straně potenciálně žalující,“ uvedl Ondřej Dostál.

Jeden z otců, Libor Broža, Právu sdělil, že rodiny této stránce věci nerozumí a budou se řídit radou právníka. Ten bude podle své asistentky až do konce týdne mimo republiku.

Anketa

Na čí stranu se ve sporu o odškodnění přikláníte?
Na stranu rodin zaměněných dětí
61,2 %
Na stranu vedení nemocnice
38,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2518 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám