Hlavní obsah

Odposlechy šéfa věznice: „Sto měsíčně a do smrti seš krytej“

Právo, Jakub Troníček

Nejužší vedení Vězeňské služby mělo být pevně svázané s manipulováním veřejných zakázek a korupcí. Naznačují to přepisy loňských odposlechů stíhaného šéfa litoměřické věznice Tomáše Líbala, které se Právu podařilo získat.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Tomáš Líbal u soudu

Článek

Vlivný důstojník na nich slibuje dnes už bývalému generálnímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi, že mu bude vyplácet úplatek minimálně 100 tisíc korun měsíčně výměnou za to, že ho jmenuje svým náměstkem pro ekonomiku a nechá mu v oblasti veřejných zakázek zcela volnou ruku.

Ondrášek, který pomohl k Líbalovu odhalení, už ale tou dobou spolupracoval s vyšetřovateli a ti tak Líbalovy konkrétní plány na manipulace a uplácení měli k dispozici tzv. v přímém přenosu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Máš přece ňákou čest přece ne“

Sám Líbal, který byl zatčen loni v srpnu a v listopadu byl propuštěn z vazby, jakoukoliv korupci už dříve odmítl. Vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů jsou nicméně přesvědčeni o opaku a odposlechy, které umožňují podrobný vhled do veřejnosti skrytého soukolí, jim v tomto směru dávají za pravdu.

„Zopakuju prostě, je tři měsíce na rozjezd a pak to začíná sto každej měsíc,“ řekl například na jedné ze tří monitorovaných schůzek loni v červenci Líbal Ondráškovi s tím, že zmíněné tři měsíce potřebuje na úspěšné „spuštění“ celého propracovaného systému. Ten počítal s manipulacemi zakázek a následného plnění např. ze servisních smluv.

Když se začne něco vyšetřovat, nikdo nic neví
Z přepisu odposlechů

„Když se začne něco vyšetřovat, nikdo nic neví, ty s tim nemáš nic společnýho, ty firmy nevědí, oni nic neřeknou, neboj se. Do smrti seš stoprocentně krytej,“ měl mimo jiné pronést Líbal a doplnil také, že úplatky mu bude nosit každý měsíc v hotovosti.

„Samozřejmě tam jsou čistý bankovky jako jo mezi náma. To je samozřejmost, máš přece ňákou čest přece ne,“ dodal pak s tím, že předávané peníze nebudou nijak označeny. Po tehdejším řediteli požadoval, aby si mohl do struktur generálního ředitelství dosadit své lidi, kteří mu půjdou na ruku.

„Mě jde trošku o tu moc a (nesrozumitelné) vo ty peníze,“ přepsali pak detektivové jednu z Líbalových vět do spisu – včetně gramatických chyb a zmínky o nesrozumitelnosti nahrávky. Těch je ostatně ve spise mnoho.

Právník Líbala Zdeněk Koschin v této souvislosti pro Právo odmítl, že by se jeho klient čehokoliv dopustil. „Pan Ondrášek byl v té době jeho nadřízený, a když ho coby šéf pozval na pivo, tak zkrátka šel,“ konstatoval advokát s tím, že obsah zaznamenaných hovorů nebyl myšlen vážně. „Jsou to samozřejmě všechno nesmysly,“ uvedl bez dalších podrobností Koschin.

Kuchyně? „Udělalo se 20 jinejch věcí.”

Samotné odposlechy ovšem naznačují, že ze strany Líbala nemuselo zdaleka jít jen o plány, ale také o popis zaběhnuté praxe z minulosti. „Já chci bejt náměstek, chci zase realizovat ty svoje bartery, prostě a todleto. Já ti nebudu nic slibovat, jestli budeš mít 140, 150 todleto, jestli to bude 160… Ale 100 máš minimum, prostě, každej měsíc,“ sliboval podle detektivů Líbal v restauraci na pražském Vyšehradě Ondráškovi.

Klíčové je přitom slovo „zase“. Líbal už totiž v minulosti ekonomickým náměstkem generálního ředitele celé Vězeňské služby byl, a to za ředitelů Luďka Kuly, Jiřího Treglera a Petra Dohnala. Dohnala kvůli podezřením z předražených zakázek odvolala na jaře 2014 tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a jí dosazený Ondrášek pak Líbala z funkce sesadil.

Kvůli podezření na možné předražení z Dohnalovy éry se pak mluvilo zejména o zakázce na vybavení kuchyní v jednotlivých věznicích. Dodnes se ale žádné porušení zákona neprokázalo.

Líbal nicméně v této souvislosti na nahrávkách získaných loni v létě Ondráškovi naznačuje, že nejde zdaleka o ten nejdůležitější případ. „Spíš se soustředěj na kuchyně, tak je nech se soustředit na kuchyně, ale vono se tam udělalo dvacet jinejch věcí,“ řekl mimo jiné Líbal.

Zadávací podmínky pro firmy s předstihem

Šéf litoměřické věznice také svému tehdejšímu nadřízenému detailně popisoval, jak se dají výběrová řízení jednoduše manipulovat. Stačí podle něj např. zaslat vybraným firmám zadávací dokumentaci předem, ale do vlastní spisové služby na ředitelství ji zanést až o několik dní později.

„Různý možnosti to vytváří,“ okomentoval to Líbal. Ten je obviněný z korupce a také z vydírání Ondráška. Dohnal, který na konci loňského roku vyhrál soud o své odvolání a vrátil se tak do své původní funkce, už dříve jakékoliv pochybnosti o ekonomice za své předchozí éry odmítl. „Žádná předražená zakázka se neprokázala. Nemůžu garantovat každého jednotlivce, ale rozhodně odmítám, že bych věděl o nějakém nekalém dění. Kdyby ano, tak jsem na to upozornil,“ řekl Právu Dohnal loni v prosinci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám