Hlavní obsah

Od nehody ujede každý pátý viník. Většinou proto, že se bojí

Právo, Josef Koukal

Každý pátý řidič motorového vozidla ujede od dopravní nehody, kterou zavinil. Ujíždějí i tací, kteří za sebou na místě zanechají zraněné či mrtvé. Vyplývá to z policejních statistik, které má Právo k dispozici.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

Od nehod, po nichž zůstali na místě zranění, ujelo letos do konce dubna 205 řidičů. Ti se tak dopustili trestného činu neposkytnutí pomoci, za který hrozí až pět let vězení.

Čtyři lidé při těchto haváriích zemřeli, šestnáct bylo těžce zraněno a 198 utrpělo lehká zranění.

„Co se týče ujetí od vážné nebo dokonce tragické dopravní nehody, k takovým událostem dochází ojediněle, jsou však o to tragičtější a snahou policie je, aby k nim docházelo co nejméně,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Josef Bocán.

Bez zranění je to jen přestupek 

Pokud nedojde ke zranění osob, je ujíždění od nehody pouze přestupkem, za který se ve správním řízení ukládají pokuty od 2,5 do 5 tisíc korun. U opakovaných přestupků může motorista přijít o řidičák na jeden až šest měsíců.

„Výjimkou je případ, pokud viník při útěku od nehody poškodí obecně prospěšné zařízení, třeba semafor nebo autobusovou zastávku, pak jde o nedbalostní trestný čin, za který hrozí až rok vězení nebo zákaz činnosti, případně zákaz řízení,“ řekl Právu dopravní expert Milan Bělka.

Soukromý majetek takové zákonné ochrany nepožívá. Pokud útěkář zboří něčí plot, o trestný čin nejde. „I zde bychom však našli výjimku. Kdyby řidič na útěku úmyslně vrážel do soukromých aut podél silnice, aby z nich dělal překážky policejním vozům, šlo by o úmyslné poškozování cizí věci,“ podotkl Bělka.

Nejčastějši ujíždějí opilci 

Nejčastějším důvodem, proč řidič od nehody prchá, bývá podle Bocána nějaký další prohřešek, který má na svědomí. Jízda pod vlivem alkoholu či drog, jízda bez řidičského průkazu nebo dokonce vyslovený zákaz řízení.

Nejčastěji uvádějí, že je k útěku vedl strach
dopravní psycholožka Iva Moravcová

Pokud má ujíždějící řidič v krvi méně než jedno promile a nikoho nezranil, dopouští se stále jen přestupku. Trestán může být jen za jeden, ovšem za alkohol může dostat pokutu až padesát tisíc korun.

Trestných bodů je za oba přestupky sedm. Nad jedno promile jde už o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

K útěku vede řidiče strach 

Alkohol byl i za jednou z nejtragičtějších nehod loňského roku. Opilý mladík jedoucí na rovném úseku mezi jihočeskými Vodňany a Pražákem srazil dva mladé lidi a od nehody ujel. Oba zemřeli. Podle policie ujížděl právě proto, že si byl vědom své opilosti.

Ačkoli si ujíždějící řidič, zvlášť u závažných nehod, svou situaci jen zhoršuje, podle dopravní psycholožky Ivy Moravcové o tom v danou chvíli příliš nepřemýšlí.

„V rámci dopravně-psychologických vyšetření vybodovaných řidičů jsem se na to ptala. Nejčastěji uvádějí, že je k útěku vedl strach,“ řekla Právu Moravcová.

„Ten jim způsobí v mysli takový chaos, že vlastně přestávají racionálně uvažovat. Oni se ­naivně domnívají, že to nějak zvládnou. Jak, to už v tom afektu nedomýšlejí,“ dodala.

Při ujíždění se však může řidič snadno dopustit i závažného zločinu, jakým je obecné ohrožení, za které lze uložit i patnáctiletý trest, pokud některá oběť zemře.

Reklama

Výběr článků

Načítám