Hlavní obsah

Obžalovaný z vraždy matky nepřišel k soudu. Demoloval vězeňskou celu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

V pátek se měl Daniel Šustek (52) dozvědět ortel v případu, ve kterém je obžalován z vraždy své matky. Ke Krajskému soud v Plzni ale z vazební věznice nedorazil. „Před konáním hlavního líčení oznámila vězeňská lékařka, že obžalovaný kvůli psychickým problémům není schopen účasti u hlavního líčení,“ uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Daniel Šustek při jednom z přechozích jednání

Článek

Šustek údajně od rána řádil v cele. Vězeňská služba nechtěla jeho chování blíže komentovat. „Mohu jen potvrdit, že se jedná o agresivního vězně,“ uvedl ředitel borské káznice Petr Vlk.

K napadení 74leté důchodkyně mělo dojít loni v dubnu v bytě v Mariánských Lázních. Šustek se tehdy domů vrátil opilý, s matkou se pohádal a pak ji podle státního zástupce umlátil. „Bil ji pěstmi a kopal do obličeje. Hlavou jí několikrát udeřil o podlahu,“ uvedl žalobce Jiří Richtr. V případě prokázání viny hrozí Šustkovi až 18 let vězení.

Žena, kterou zbil v Mariánských Lázních syn, zemřela. Obviněný je ve vazbě

Krimi

Policii upozornil na neobvyklý hluk z bytu jeden ze sousedů. „Slyšel jsem takové divné rány. Tak jsem tam šel zazvonit. Nikdo ale neotvíral. Bylo mi divné, že je uvnitř úplný klid. Začal jsem na dveře bouchat pěstmi a po asi dvou minutách mi otevřel pan Šustek,“ vypovídal svědek. Zeptal se ho zda, že může mluvit s jeho matkou a jestli je v pořádku. „Na to zareagoval vulgárními nadávkami a zabouchl dveře. Všiml jsem si, že měl ruce od krve. Tak jsem zavolal na tísňovou linku 158, že mám podezření na násilný trestný čin,“ pokračoval soused.

Ležela v pokoji

Policisté našli ženu ležet v bezvědomí na zemi v obývacím pokoji „V místnosti bylo hodně krve. Já jsem okamžitě muže zpacifikoval a nasadil mu pouta. Kolega se mezitím snažil poskytnout ženě první pomoc. Ta měla celý obličej od krve, stažené kalhoty a vedle sebe chomáče vytrhaných vlasů,“ popsal situaci v bytě zasahující policista.

Sám obžalovaný, který po zadržení policií nadýchal téměř dvě promile alkoholu, měl nejprve tvrdit, že matku našel ležet na zemi obličejem k zemi. „Profackoval jsem ji na tváři, aby se probrala. Snažil jsme se ji zvednout, ale protože mi upadla, tak jsem ji odtáhl za ruce do obýváku. Chtěl jsem zavolat na pohotovost, ale to už máma vstala a mašírovala si to zpátky do koupelny,“ vypovídal Šustek. Tam prý žuchla na zem, tak ji znovu odtáhl do obýváku.

„Přitom byl docela kravál, tak na mě přišel soused. Řekl jsem mu, že máma upadla v koupelně, ať neotravuje. Chtěl jsme zavolat sanitku, ale to jsem už nestačil, protože přijeli policajti,“ popsal v prvotní verzi obžalovaný. Později ale výpověď změnil.

Tvrdil, že byl pod vlivem alkoholu a léků, a proto nevěděl, co dělal, a nic si nepamatuje. Podle psychiatrů má Šustek poruchu osobnosti, která se u něho projevuje tak, že reaguje neadekvátně a agresivně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám