Hlavní obsah

Obžalovaný z trojnásobné vraždy svádí vinu na bratra

– TÁBOR
Právo, Pavel Orholz

Před Krajským soudem v Táboře se v pondělí hájil šestadvacetiletý Miloslav Širůček, kterého obžaloba viní z toho, že 22. listopadu loňského roku zastřelil v rodinném domě v Tučapech na Táborsku svého o rok mladšího bratra Davida, osmačtyřicetiletého otce Miloslava i o tři roky mladší matku Marcelu. Vraždit měl podle obžaloby kvůli penězům.

Článek

"Nejdříve dvakrát střelil do hlavy bratra a pak ho škrtil jeho nohavicí od šusťákových kalhot. Potom střelil do hlavy otce a nakonec i matku. Důvodem k vraždám byl majetkový prospěch, když ukradl třicet tisíc korun," řekl v soudní síni při čtení obžaloby státní zástupce Josef Kalina.

Podle něho sebral Širůček vražednou zbraň ze skříně otce, který byl myslivec. Obžalovaný Miloslav Širůček se však hájil tím, že rodiče zavraždil jeho mladší bratr David. Proto ho potom dvakrát střelil do hlavy a uškrtil.

"Vrátil jsem se domů z restaurace a šel jsem do kotelny, kde bratr kouřil. Potom jsem vyšel do předsíně a uviděl otce. Bezvládně ležel na dveřích skříně a měl na hlavě igelitový pytlík. V kuchyni byla mrtvá matka, která měla kolem hlavy nějaké hadry. Sešel jsem do kotelny, kde už na mě čekal bratr s pistolí v ruce," vypovídal Širůček. Podle jeho verze ho chtěl mladší bratr zastřelit.

Výpověď značně pozměnil

"Začal jsem se s ním prát a potom jsem obrátil hlaveň proti němu a vystřelil. Vrátil jsem se k matce, měla kolem krku utáhnutou látku. Šel jsem zpátky k bratrovi, který chroptěl na zemi, chtěl jsem mu udělat to, co on matce, proto jsem mu stáhl šusťákovou nohavici a začal ho škrtit. Nakonec jsem ho ještě jednou střelil," vysvětloval Širůček, který přiznal, že v domě uklidil a vražednou pistoli i další věci hodil do Horusického rybníka.

Když se ho soudce Jiří Bernát ptal, proč v přípravném řízení vypovídal jinak a přiznal tři vraždy, obžalovaný odpověděl, že mu bylo všechno jedno a policisté ho svými otázkami naváděli. Širůček před soudem připustil, že si pro sousedy i příbuzné vymyslel po vraždách v následujících dnech legendu o tom, že rodiče i s bratrem bourali a jsou v nemocnici.

"Věděl jsem, že s mým profilem mi nikdo věřit nebude. Ani nevím, proč jsem vše oddaloval. Na policii jsem se přihlásil stejně nakonec sám," konstatoval Širůček, který už byl dříve odsouzen za krádeže automobilů a měl nastoupit trest.

Příbuzní Širůčkovi nevěří

Na začátku soudního procesu přišla v pondělí dopoledne i matka zavražděné Marcely Širůčkové Marie Brabcová. "Nesmyslně lže. David by něčeho takového nebyl schopný. Byl fixovaný na matku. To Miloslav se s rodiči věčně hádal a měl velké problémy," uvedla v rozhovoru s Právem před soudní síní. Její dcera a sestra Marcely Širůčkové Dana Šlejmarová sdělila, že se obává toho, že se Miloslav z vězení brzy vrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám