Hlavní obsah

Obžalovaný z tragické nehody utekl od soudu

PRAHA

Soudní líčení s čtyřiadvacetiletým Tomášem Průchou, viněným ze způsobení tragické dopravní nehody, ve středu skončilo dříve než mohlo začít. Obviněný mladík neunesl přítomnost novinářů a z budovy soudu utekl. K návratu ho nepřiměla justiční stráž ani kamarád.

Článek

Průcha je viněn z rychlé jízdy v centru Prahy, kde v roce 2004 srazil na přechodu pro chodce dva lidi. Neunesl však přítomnost televizních kamer a cvakání fotoaparátů. Po chvíli z budovy soudu v Praze 2 utekl a už se do ní nevrátil.

Samosoudce Ondřej Havlín pak oznámil, že odročil líčení na polovinu února. Podle něj by však jednání nezačalo ani kdyby Průcha neutekl. K soudu se totiž nedostavil ani nikdo další - svědci, poškozená dívka ani obhájce.

Třicetiletý muž srážku nepřežil

Podle obžaloby jel Průcha předloni v červenci velkou rychlostí centrem Prahy. Na vyznačeném přechodu pro chodce v Žitné ulici srazil dva chodce. Třicetiletý muž utrpěl poškození mozku a zlomeniny lebky, zraněním o týden později podlehl. Sedmnáctiletá dívka mimo jiné krvácela do břicha, měla roztrženou ledvinu a slezinu, řadu vážných zlomenin a otřes mozku.

Policie mladíka obvinila z nedbalostní újmy na zdraví s následkem smrti, za což dosud bezúhonnému muži hrozil až pětiletý trest vězení. Žalobce pak předal případ obvodnímu soudu, který v případu rozhodl trestním příkazem a Průchu uznal vinným. Vyměřil mu dvouletý podmíněný trest vězení s odkladem na zkušební dobu čtyř let. K tomu uložil i pětiletý zákaz řízení motorových vozidel.

Po nesouhlasu zastupitelství soud stíhání Průchy podmíněně zastavil a stanovil mu roční zkušební dobu. Odvolací soud však v neveřejném zasedání z podnětu poškozených verdikt zrušil a obvodní soud tak musel obžalobu projednat v hlavním líčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám