Hlavní obsah

Obžalovaný hrobník vraždu ženy na hřbitově popírá

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hrobník z pražského Vinohradského hřbitova Jan Kříž (54), který se ve středu začal zpovídat u pražského městského soudu z vraždy padesátileté Aleny Šedivé, svou vinu důrazně popírá. "Já jsem Alenu Šedivou nezabil, jenom jsem ji vyprovázel domů," tvrdil soudcům obžalovaný.

Článek

Jeho advokát Miloš Červinka pak míní, že pro vraždu nejsou důkazy, tělo mrtvé ženy se totiž nikdy nenašlo.

Svou manželku viděl Karel Šedivý, který dnes u soudu vypovídal, naposledy před 10 lety, a to v noci ze 7. na 8. dubna roku 1993. "Společně jsme tehdy zašli do restaurace. Já jsem odešel dřív a ona tam zůstala se svou kamarádkou. Večer se nevrátila, tak jsem si myslel, že přespala u ní," vyprávěl svědek.

Žena však domů poblíž Vinohraského hřbitova nepřišla ani další den. Známí mu řekli, že Alenu vyprovázel hrobník Kříž. Ten však Šedivému řekl, že ženu opustil poblíž jejího domu a odešel pryč. Pochybovat o jeho slovech začal muž poté, co na hřbitově našel roztrhané a zakrvavené džíny své manželky. Obrátil se na policii a vyšetřování začalo. "Jsem přesvědčen, že to byl on," řekl ve středu Právu Šedivý.

Vzhledem k dalšímu šetření žalobce Jiří Bednář muže obžaloval z trestného činu vraždy. Podle něj ženu zabil proto, aby zakryl její znásilnění. Proti Křížovi shromáždil několik, byť nepřímých důkazů. Na nalezených kalhotách byly zjištěny stopy krve, které odpovídají krevní skupině hrobníka.

Případ původně státní zastupitelství odložilo kvůli nedostatku důkazů. Problém byl především v tom, že se nikdy nenašlo tělo Aleny Šedivé. Verze obžaloby je, že hrobník jej spálil. Policie kvůli vyšetřování prohledala zhruba tři stovky hrobů. Pes policii dovedl až ke kapličce na hřbitově, ale tam zůstal bezradný. Kauza byla znovu otevřena během minulého roku v rámci přezkoumávání důkazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám